Antena 3 CNN Externe Preşedintele Moldovei: „Unirea cu România înseamnă război civil”

Preşedintele Moldovei: „Unirea cu România înseamnă război civil”

1 minut de citit Publicat la 13:11 02 Feb 2018 Modificat la 13:11 02 Feb 2018

Unirea pentru care militează o parte dintre cetăţenii Republicii Moldova înseamnă război civil, a declarat joi seara preşedintele prorus Igor Dodon în cadrul emisiunii ''Acces direct" de la NTV Moldova, filiala postului rusesc de televiziune NTV, avertizând că va recurge la ''toate căile legale'' pentru a nu permite lichidarea statalităţii moldoveneşti, relatează vineri portalul Deschide.md.

''Poate că cineva provoacă acestui lucru intenţionat? Poate celor de la guvernare le este convenabil un astfel de scenariu? Pentru că ei înţeleg că pierd alegerile (parlamentare) în toamnă şi poate ar vrea să destabilizeze situaţia? Trebuie să fim foarte atenţi. Noi examinăm detaliat acest lucru'', a afirmat Igor Dodon, referindu-se la Partidul Democrat, aflat în prezent la guvernare.

În pofida ameninţărilor preşedintelui prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, care în decurs de un an de la instalarea în funcţie s-a întâlnit de opt ori cu şeful statului rus Vladimir Putin, şi niciodată cu omologii săi din ţările vecine, o nouă localitate din Republica Moldova - a noua la număr - şi-a oficializat în mod simbolic dorinţa de unire cu România, relatează Deschide.md. Satul Goteşti din raionul Cantemir a semnat joi o Declaraţie de Unire cu patria-mamă.

''Facem această Unire acum ca o reparaţie morală pentru suferinţele trecutului şi ale prezentului. De la chinul bunicilor noştri, smulşi împotriva voinţei lor de la trupul patriei istorice din voia lui Hitler şi a lui Stalin, supuşi execuţiilor, deportărilor şi foametei, greutăţilor pe care le trăim acum noi. Noi, cei de azi, facem Unirea cu cei de aceeaşi limbă şi tradiţie cu noi pentru ca fiii şi nepoţii noştri să se bucure de libertate şi prosperitate în viitor, de şanse de împlinire pe care generaţiile noastre nu le-au avut'', se arată în Declaraţia de Unire.

Gestul şi decizia aleşilor locali fac parte dintr-un proiect iniţiat de Platforma Civică ''Acţiunea 2012''. Iniţiatorii proiectului se aşteaptă ca, în acest an, al Centenarului Marii Unirii, în jur de 100 de localităţi din Republica Moldova să adopte o astfel de decizie, fie ea şi simbolică, apropiind astfel Unirea celor două state româneşti, conform Deschide.md.
 

 

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole