Preşedintele Klaus Iohannis va participa joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, în cadrul căreia vor fi discutate, în principal, subiecte privind migraţia, agenda digitală a Uniunii, securitatea şi apărarea, relaţiile dintre UE şi Turcia, dosarul nord-coreean.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, la Consiliul European va fi abordată şi tema referitoare la viitorul UE, context în care va fi discutată Agenda Liderilor, document propus de preşedintele Consiliului, care detaliază calendarul şi subiectele ce ar urma să fie discutate de liderii europeni până la finalul primului semestru al anului 2019.
De asemenea, va avea loc o sesiune în format UE27 dedicată discuţiilor referitoare la retragerea Marii Britanii din Uniune, în vederea evaluării progreselor înregistrate până în prezent în procesul de negociere.
Administraţia Prezidenţială precizează că şeful statului român va sublinia, referitor la migraţie, importanţa monitorizării fluxurilor migratorii pe ruta Mediteranei de Est, pentru o mai bună gestionare a acestora. Totodată, Iohannis va sublinia că implementarea Declaraţiei UE - Turcia trebuie să rămână o prioritate pentru Uniune.
La discuţiile despre agenda digitală, şeful statului va susţine necesitatea ca Piaţa Unică Digitală să devină deplin funcţională cât mai repede posibil. În plus, Iohannis va sublinia că securitatea cibernetică este un element determinant pentru buna funcţionare a acestei pieţe.
În ceea ce priveşte politica europeană de apărare, şeful statului îi va informa pe membrii Consiliului European cu privire la decizia ţării noastre de a participa la procesul de cooperare permanentă structurată (PESCO) chiar de la lansarea acestui proces, preconizată pentru luna decembrie a acestui an.
Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia importanţa relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Turcia, statul turc fiind un partener strategic al UE şi un aliat NATO, cu rol relevant în zona Mării Negre.
Conform Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului se va referi şi la evoluţiile din dosarul nord-coreean care generează îngrijorare, reprezentând o ameninţare gravă la adresa securităţii globale. "Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia că România susţine eforturile comunităţii internaţionale pentru soluţionarea pe cale paşnică a crizei din Peninsula Coreeană şi că obiectivul major este denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă a peninsulei coreene", arată sursa citată.
În contextul reuniunii Consiliului European, Klaus Iohannis va participa şi la Summitul Partidului Popular European şi va avea întâlniri cu preşedintele PPE, Joseph Daul, şi secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz.