Preşedintele Klaus Iohannis a participat, vineri, la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles.
Principalele subiecte abordate la reuniunea Consiliului au fost din domeniul economic, precum recentele măsuri luate de SUA privind instituirea unor taxe la importurile de oţel şi aluminiu, dar şi relaţiile externe.
În afară de aceste teme, s-a discutat și despre relațiile comerciale între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. „Concluzia este că se vor face demersurile necesare pentru o negociere serioasă”, a spus Klaus Iohannis.
„Vreau să fac referiri la ultima parte a acestor discuții care a fost Brexitul. Negocierile merg într-o direcție favorabilă României și acest lucru nu este întâmplător. Noi ne-am implicat în discuții cu echipa de negociere, cu celelalte echipe din Uniunea Europeană și am obținut până aici rezultate bune. Ne amintim că la început am enunțat trei obiective importante pentru noi: drepturile cetățenilor, acordul financiar și acordul pe securitate și apărare. Acum, la momentul în care vorbim, negocierile au dus la un document care satisface 100% partea de cetățeni. Nu numai că s-a acceptat acrodarea drepturilor cetățenilor europeni care sunt acum în Marea Britaniei, cât și a celor care vor intra în Marea Britanie până la terminarea perioadei de tranziție”.
Klaus Iohannis a vorbit cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și despre lista neagră.
„Am văzut acea scrisoare, dar nu conțin elementele pe care le-ați menționat. E o scrisoare prin care se cer clarificări,nu se face nicio acuzație acolo. Din acest punct de vedere scrisoarea nu e greșită. Președintele Junker m-a abordat și am spus că este o preocupare legitimă din partea opiniei publice din România. L-am rugat să dea în lucru la o echipă care se apleacă cu toată profunzimea la acest subiect. Personal, nu cred că e vorba de o imixtiune în actul de justiție, dar nu vreau să dau eu răspunsul în locul Comisiei”, a mai spus președintele.
Ministerul de Externe a pornit o evaluare a ambasadorilor, la sugestia președintelui PSD, Liviu Dragnea.
Întrebat de jurnaliști dacă ar fi de acord să schimbe anumiți ambasadori, la sugestia ministerului de Externe, Iohannis a spus că decizia o va lua de la caz la caz.
„Nu cred că trebuie să hiperreacționăm la această chestiune. Cu toții ne dorim ambasade performante. Ministerul de Externe are o procedură uzuală anuală de evaluare a ambasadorilor. Eu aștept să se facă ce s-a făcut și până acum. Dacă ministrul de Externe constată că într-o anumită ambasadă lucrurile n-au mers bine și solicită o discuție cu mine pentru a prezenta situația, evident că voi accepta, dar decizia o voi lua de la caz la caz, după ce îmi fac o imagine asupra faptei”, a mai spus Klaus Iohannis.