Antena 3 CNN Externe Președintele croat refuză ca soldații săi să participe la misiunea NATO de sprijinire a Ucrainei și își atrage un val de critici

Președintele croat refuză ca soldații săi să participe la misiunea NATO de sprijinire a Ucrainei și își atrage un val de critici

de Georgiana Marina    |   

Președintele croat Zoran Milanovic a refuzat să aprobe participarea soldaților croați la misiunea NATO de sprijinire a Ucrainei, invocând îngrijorări legate de extinderea potențială a conflictului în Croația și siguranța țării sale, scrie Kyiv Independent.

Decizia lui contrazice pachetul de sprijin convenit la summitul NATO din iulie, care a inclus înființarea NATO de Asistență și Instruire în Securitate pentru Ucraina (NSATU) pentru a coordona ajutorul militar și instruirea pentru Ucraina de către parteneri. 

Refuzul lui Milanovic a fost criticat de premierul croat Andrej Plenkovic, care a numit gestul o „manipulare” care dăunează poziției internaționale a Croației.

Nu este prima dată când cei doi lideri nu sunt de acord cu privire la politicile Ucrainei.

Guvernul croat a sprijinit ferm ajutorul militar pentru Kiev, inclusiv livrarea a 14 elicoptere Mi-8, iar Plenkovic însuși a făcut mai multe vizite în Ucraina. În contrast, Milanovic a criticat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și s-a opus furnizării de arme Ucrainei, subliniind o divizare clară între el și guvern.

În ciuda deciziei Croației, NATO și-a reafirmat angajamentul de a sprijini Ucraina.

Subiecte în articol: Ucraina Croatia NATO
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile