Antena 3 CNN Externe Președintele Cehiei spune că „Ucraina ar fi fost justificată să distrugă Nord Stream, dacă a făcut-o”

Președintele Cehiei spune că „Ucraina ar fi fost justificată să distrugă Nord Stream, dacă a făcut-o”

de Adrian Dumitru    |   

Președintele ceh, Petr Pavel, este de părere că Ucraina a fost justificată în a distruge conducta Nord Stream din Marea Nordului, dacă aceasta chiar s-a aflat în spatele sabotajului de la gazoductul rusesc, scrie Politico.

Săptămâna trecută, după o investigație de un an și jumătate pentru identificarea celor din spatele distrugerii gazoductului Nord Stream dintre Rusia și Germania în septembrie 2022, autoritățile germane au emis un mandat de arestare pe numele unui scafandru-instructor ucrainean.

Cât Europa așteaptă să vadă dovezile și să afle dacă vor exista consecințe pentru presupusa implicare a guvernului de la Kiev, președintele ceh spune că gazoductul a fost, într-adevăr, o țintă legitimă pentru ucraineni, asta dacă guvernul de la Kiev chiar s-a aflat în spatele sabotajului.

„Când un conflict armat este declanșat, el se poartă nu doar împotriva obiectivelor militare, ci și împotriva celor strategice, iar gazoductele sunt obiective strategice”, a declarat Pavel.

Subliniind că nu are dovezi incriminatorii și nici informații clare legate de atac, președintele ceh a continuat: „Dacă atacul a țintit să oprească furnizarea de gaze și petrol dinspre Rusia spre Europa, și transferul invers de bani, atunci, și folosesc în mode deliberat forma condițională a verbului – acela ar fi un obiectiv legitim”.

„Nu am aceste informații, însă”, a încheiat liderul de la Praga.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile