Antena 3 CNN Externe Președintele bulgar Rumen Radev a promulgat legea controversată împotriva „propagandei” LGBT+ în școli

Președintele bulgar Rumen Radev a promulgat legea controversată împotriva „propagandei” LGBT+ în școli

de Andreea Ştefan    |   

Preşedintele bulgar Rumen Radev, apropiat al Moscovei, a semnat joi decretul ce permite unei legi controversate împotriva „propagandei" LGBT+ să intre în vigoare, ignorând astfel o cerere de veto a Consiliului Europei, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Şeful statului şi-a exprimat opinia cu privire la amendament, semnând un decret pentru a fi publicat" în Jurnalul Oficial, a anunţat preşedinţia bulgară într-un comunicat.

Săptămâna trecută, Parlamentul bulgar a adoptat cu o largă majoritate o nouă legislaţie copiată după cele din Ungaria şi Rusia şi care interzice şcolilor să „încurajeze" orientarea sexuală „non-tradiţională" şi identitatea de gen „diferită de cea biologică".

Noul amendament a provocat numeroase proteste: 70 de ONG-uri bulgare au cerut şefului statului să facă uz de dreptul său de veto pentru a împiedica punerea în aplicare a acestuia şi 6.000 de persoane au semnat o petiţie.

Au fost organizate două manifestaţii ce au reunit fiecare circa 200 de persoane şi o nouă reuniune este prevăzută să aibă loc joi la Sofia împotriva acestui text, considerat de către opozanţii săi contrar legislaţiei Uniunii Europene (UE), din care Bulgaria face parte.

Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului îşi exprimase „profunda îngrijorare" şi îl îndemnase pe Radev „să nu semneze" legea, cerându-le autorităţilor acestei ţări din Balcani „să combată discriminarea şi retorica ostilă la adresa persoanelor LGBT+, inclusiv odată cu apropierea alegerilor".

El făcea aluzie la campania electorală în curs în Bulgaria, ţară ce traversează o gravă criză politică şi care, prea divizată pentru a găsi o majoritate care să formeze un guvern stabil, organizează în această toamnă al şaptelea rând de alegeri legislative din 2021 încoace.

Subiecte în articol: Bulgaria LGBT Rumen Radev
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile