Pedeapsa lui Zuma a venit după ce Curtea Constituțională l-a găsit vinovat de neascultare, fiindcă nu a apărut în timpul unui proces de corupție din perioada în care era președinte.
„Curtea Constituțională nu poate decât să concluzioneze că domnul Zuma este vinovat de sfidarea instanței”, a declarat marți judecătorul Sisi Khampepe.
Aventura sa în vârful țării, terminată în 2018, a fost una presărată de acuzații grave. Mai mulți afaceriști au fost acuzați că au conspirat cu politicienii pentru a influența procesul de luare a deciziilor la nivel de stat.
Zuma riscă și doi ani de închisoare din cauza acuzațiilor de corupție aduse în cazul pentru care a refuzat să compară în fața instanței.
Fostul președinte a fost obligat să demisioneze în 2018 chiar de către propriul partid, Congresul Național African, ca urmare a unei serii de scandaluri de corupție.
Cu puțin timp de a renunța la funcție, acesta a fost de acord, sub presiuni imense, să dea undă verde unei anchete.
Zuma a depus mărturie o singură dată, în iulie 2019, înainte de a părăsi intempestiv sala de judecată, acuzându-l pe judecătorul-șef că este părtinitor împotriva sa.
De atunci, a ignorat în mod repetat somațiile trimise de instanță, afirmând că are probleme medicale și nevoie de timp pentru a se pregăti pentru un proces de corupție separat. În luna noiembrie a apărut din nou pentru scurt timp în sala de judecată, dar a plecat înainte de a putea fi interogat.
Zuma a refuzat să apară și la audierile acestei instanțe și i-a trimis președintelui Curții Constituționale o scrisoare în care acuza „atmosfera de ostilitate judiciară”, afirmând că este „umilit”.
Zuma are cinci zile să se predea la o secție de poliție. Dacă nu va face acest lucru, ministrul de Interne trebuie să ordoneze arestarea sa.
Judecătorul provizoriu, Sisi Khampepe, a fost necruțătoare în sentința sa. Zuma a refuzat să vină în tribunal să-și justifice acțiunile, spune ea, „alegând în schimb să facă declarații provocatoare și fără scrupule care au avut ca scop denigrarea credibilității justiției”.
„Nu am nicio altă opțiune decât să-l supun pe Zuma la încarcerare, sperând că acest lucru va trimite un mesaj fără echivoc... că litera legii și administrarea justiției sunt supreme”, a adăugat ea, în motivare.
Într-un alt proces, Zuma a pledat nevinovat luna trecută cu privire la o afacere cu arme din anii 1990, în valoare de 5 miliarde dolari.