Antena 3 CNN Externe Președintele Republicii Moldova a cerut retragerea trupelor ruse din Transnistria

Președintele Republicii Moldova a cerut retragerea trupelor ruse din Transnistria

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 21:04 18 Mai 2022 Modificat la 21:04 18 Mai 2022

Preşedintele Republicii Moldova a subliniat că în prezent nu există nicio ameninţare imediată ca ţara să fie atrasă în războiul din Ucraina. Totodată, Sandu a amintit că Moldova este o țară neutră.

"Deși, pentru a fi cu adevărat neutri, este necesară retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru. Pentru că prezența lor încalcă fundamental statutul nostru neutru și independența", a spus Sandu.

Ea a spus că conflictul transnistrean este una dintre numeroasele provocări pentru Moldova.

Ea a menționat că autoritățile sunt hotărâte să rezolve această problemă pe cale pașnică, păstrând în același timp suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova: ”Nu vrem război sau destabilizare”, a spus Sandu.

Ea a mai menționat că Rusia a atacat un stat vecin, așa cum au făcut-o țările în trecut, și „a cufundat popoarele Ucrainei și întregul continent european într-o tragedie fără margini”.

"Ei au vrut să transforme Ucraina într-un lucru pe care nimeni nu și-ar dori să devină - un apendice geopolitic al unui vecin mai puternic. Cu toții am sperat și am așteptat că aceste vremuri nu se vor mai întoarce niciodată. Dar au făcut-o".

Sandu a mai subliniat că Moldova sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei: „Crimeea este Ucraina, Donbass este Ucraina, Kiev este Ucraina și va fi întotdeauna Ucraina”.

În Transnistria există un grup operațional de trupe ruse (OGRF), succesorul armatei a 14-a combinate, care, după prăbușirea URSS, a intrat sub jurisdicția Rusiei. 

Autoritățile moldovenești au cerut în repetate rânduri retragerea grupului de trupe rusești de pe teritoriul Transnistriei, iar Parlamentul Republicii Moldova consideră prezența acestuia una dintre principalele amenințări la adresa securității naționale a țării.

În iunie 2018, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria, dar Rusia a numit rezoluția o „mișcare de propagandă” și a spus că nu o va pune în aplicare.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost categoric împotriva retragerii trupelor ruse. Astăzi, toate ramurile guvernului din Moldova cer retragerea imediată a trupelor ruse staționate în țară.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole