Raisi, în vârstă de 63 de ani, a murit după ce elicopterul său s-a prăbușit, duminică, într-o regiune muntoasă din nord-vestul ţării, în timp ce se deplasa din provincia Azerbaidjanul de Est către orașul Tabriz.
Inițial, presa oficială iraniană a relatat că elicopterul președintelui a fost nevoit să aterizeze forțat, fără a explica motivele.
La bordul aparatului prăbușit se afla și ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian.
Cei doi, împreună cu alți oficiali, participaseră la inaugurarea unui baraj la granița cu Azerbaidjanul.
Televiziunea și agențiile iraniene de știri au anunțat, luni, că toate persoanele aflate în elicopter au fost ucise.
Șeful organizației Semiluna Roșie din Iran, Pir-Hossein Kolivand, a declarat că salvatorii au recuperat, luni dimineață, cadavrele președintelui Raisi și ale altor opt oameni din aparatul prăbușit.
"Suntem pe punctul de a transfera cadavrele în orașul Tabriz", a adăugat el.
"Președintele Raisi, ministrul de Externe și toți pasagerii din elicopter au fost uciși în accident", a declarat pentru agenția Reuters un oficial de rang înalt, care a cerut să nu fie nominalizat, din cauza caracterului sensibil al subiectului.
Tot Reuters a transmis, citând o sursă iraniană, că epava aparatului în care se afla Ebrahim Raisi a fost "complet carbonizată".
Conform presei de la Teheran, elicopterul ar fi luat foc după ce s-a zdrobit de un vârf montan.
Două elicoptere care însoțeau aparatul președintelui Raisi au aterizat fără probleme la destinație
Elicopterul, care transporta nouă persoane, zbura în condiții de ceață densă.
Alte două elicoptere din convoiul aeropurtat al președintelui iranian au ajuns fără probleme la destinație.
Potrivit Sepah, un canal media al Corpului Gardienilor Revoluției din Iran, IRGC, cei nouă oameni de la bord erau:
- președintele Raisi
- ministrul de Externe Amir-Abdollahian
- trei membri ai echipajului
- guvernatorul provinciei Azerbaidjanul de Est
- un imam
- șeful securității președintelui iranian
- un bodyguard
Prăbușirea aparatului a declanșat o operațiune de căutare și salvare în care s-au implicat și Uniunea Europeană și Turcia.
Presa internațională notează că intervenția echipelor de salvatori a fost îngreunată de ceață și de temperaturile scăzute.
În GALERIA FOTO următoare, imagini culese de drona turcă Akinci de la locul unde s-a prăbușit elicopterul în care se afla președintele iranian:
[GAL layout="4"]Guvernul iranian se întrunește de urgență după moartea președintelui Raisi
Guvernul iranian s-a reunit, luni, într-o ședință de urgență după anunțul oficial că președintele Ebrahim Raisi și ministrul de Externe al țării, Hossein Amir-Abdollahian, au murit într-un accident de elicopter, relatează agenția de stat IRNA, conform CNN.
Scaunul pe care stătea de obicei în ședința cabinetului Raisi a fost lăsat liber și acoperit cu o eșarfă neagră, în memoria președintelui, adaugă sursa citată, care menționează o fotografie cu scena respectivă, distribuită de presa iraniană.
Momentul și detaliile unei procesiuni de doliu urmează să fie comunicate public.
În timpul mandatului prezidențial, pe care l-a început în 2021, Ebrahim Raisi a fost văzut ca un protejat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, și ca potențial succesor al acestuia în cadrul teocrației șiite din țară.
Adept al liniei dure, a inaugurat o perioadă de intensificare a represiunii la adresa disidenților, într-o națiune tulburată de proteste masive ale tinerilor împotriva regimului.
În conformitate cu constituția iraniană, în cazul în care președintele moare, prim-vicepreședinte țării, Mohammad Mokhber, preia interimatul iar alegerile prezidențiale ar trebui să fie organizate în termen de 50 de zile.
Primul mesaj al guvernului de la Teheran după moartea președintelui Ebrahim Raisi
Guvernul iranian a dat asigurări luni, într-un comunicat, că moartea președintelui Ebrahim Raisi nu va provoca nici "cea mai mică întrerupere" în administrarea Iranului.
"Muncitor şi neobosit, președintele poporului iranian și-a sacrificat viața pentru națiune. Asigurăm faptul că, prin voia lui Dumnezeu și cu sprijinul poporului, nu va exista nici cea mai mică întrerupere în administrarea țării", comunicat executivul de la Teheran în prima sa reuniune după anunțarea morții președintelui Raisi.
Ședința de urgență cabinetului a fost prezidată, luni, de prim-vicepreședintele Mohammad Mokhber, care ar urma să devină președinte interimar, potrivit constituției iraniene.
Mokhber a mai prezidat o reuniune de guvern, duminică seară.
Tot duminică, liderul suprem Ali Khamenei a făcut un apel la calm și a dat asigurări că "nu vor exista întreruperi" în funcționarea instituțiilor țării.
Israelul spune că nu are nicio implicare în moartea președintelui iranian
Israelul nu a fost implicat în niciun fel în moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi, a declarat un oficial pentru agenția de presă Reuters.
"Nu am fost noi", a spus el, cerând să rămână anonim.
În prezent, indiciile arată că elicopterul s-a prăbușit din cauza vremii nefavorabile și a vizibilității reduse.
Iranul și Israelul sunt inamici declarați: republica islamică și-a propus "distrugerea Israelului", în vreme ce statul evreu face tot ce poate - inclusiv sabotaje și asasinate - pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu arma nucleară.
Iranul a sprijinit, finanțat și antrenat, în diferite grade, mai multe grupuri proxy din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv Hamas în Gaza, Houthis în Yemen, Hezbollah în Liban și o serie de alte facțiuni în Siria și Irak.