Președintele României Klaus Iohannis a făcut declarații de presă, la finalul întâlnirii de la Bruxelles cu liderii tuturor statelor membre și a explicat care au fost temele abordate, ce poziție are România în toată această ecuație dar și care este situația aderării la spațiul Schengen pentru România.
Iată cele mai importante declarații făcute de președintele Iohannis:
- Uniunea trebuie să iasă întărită din această încercare. A fost reconformat angajamentul comun de a păstra unitatea și coeziunea comună.
- Am subliniat că avem nevoie acum de o abordare cât mai pragmatică, care să detensioneze situația. Trebuie să răspundem așteptărilor cetățenilor statelor noastre. Am adoptat o declarație comună, semnată de toate cele 27 de state membre.
- Regretăm rezultatul referendumului, dar respectăm voința exprimată de majoritatea poporului britanic. Până când regatul unit va părăsi Uniunea, își păstrează statutul de membru, cu toate drepturile și obligațiile.
- Am convenit că este necesară derularea acestui proces de ieșire a Marii Britanii din UE într-o manieră predictibilă.
- Nu vor exista negocieri înainte de notificarea oficială venită din partea Marii Britanii
- Pentru România, ieșirea Marii Britanii din UE este de o relevanță deosebită. Astăzi, noi, liderii europeni am reconfirmat că UE rămâne cadrul nostru comun de acțiune. Să nu uităm că UE este un proiect destinat păcii, securității și păcii pe continentul nostru.
- În opinia mea, recâștigarea încredierii cetățenilor europeni în UE este necesară pentru durabilitatea UE. Nu putem să construim o Europă care să nu fie în avantajul cetățenilor.
- Eu am spus și săptămâna trecută, acum este momentul să ne concentrăm și pe ce urmează cu Brexit, dar și ce urmează în România. Este nevoie de un nou proiect, post-aderare. Acum ne pregătim să serbăm zece ani de la aderare și abia acum începem să ne punem problema unei astfel de strategii. Aceasta trebuie să țină cont de ceea ce se întâmplă acum. Da, la începutul săptămânii viitoare intenționez să invit liderii politici, pe premier, pe guvernatorul BNR, pentru a avea o rundă de consultări și pentru a vedea care este maniera optimă de abordare în această etapă.
- Azi am avut discuții cu lideri relevanți pe tema aderării României la spațiul Schengen, în marja permisă. Nu pot să intru în detalii, dar există semne că lucrurile s-ar putea mișca. Ar fi foarte bine pentru România, dar ar fi foarte bine și pentru restul spațiului Schengen. România nu acțio nează doar ca un membru de facto, este o piesă importantă în securitatea și siguranța în întreaga regiune. Este clar că ne-am făcut temele, este clar că suntem capabili și obișnuiți să păstrăm securitatea. Cred că aderarea la Schengen ar fi un real câștig și ar fi un semnal puternic că UE vrea să își întărească granițele.