Antena 3 CNN Externe Președintele din Haiti a fost asasinat

Președintele din Haiti a fost asasinat

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 13:50 07 Iul 2021 Modificat la 17:37 07 Iul 2021

Anunțul privind asasinarea președintelui haitian a fost făcut de prim-ministrul Claude Joseph.

Premierul a numit asasinatul drept un act "atroce, inuman și barbar" și a făcut apel la calm.

"Securitatea în țară este sub controlul Poliției Naționale și a forțelor armate. Sunt luate toate măsurile pentru a garanta continuitatea statului și apărarea națiunii", se arată în declarația șefului de guvern.

Atacul a avut loc la ora locală 1 dimineața (ora 7 în România).

Reședința prezidențială din Port-au-Prince a fost luată cu asalt de mai mulți bărbați înarmați, notează BBC.

Conform sursei citate, în atac a fost rănită și soția președintelui, care este tratată de medici.

Nu este clar cine preia atribuțiile președintelul asasinat

Nu este clar cine îl va înlocui pe președintele asasinat, comentează CNN, citându-l pe președintele Asociației Naționale a Judecătorilor Haitieni, Jean Wilner Morin.

Acesta a spus că succesiunea prezidențială în țară este "tulbure".

Președintele Curții Supreme din Haiti este cel care ar trebui să-l înlocuiască pe președinte, însă magistratul a murit de COVID.

Iar pentru ca premierul în execițiu Claude Joseph să poată prelua funcția prezidențială, acesta ar trebui să fie aprobat de Parlament, însă forul legislativ nu poate funcționa, pentru că nu au avut loc alegeri.

Un președinte contestat în cea mai săracă țară din America Latină

Jovenel Moïse, 53 de ani, era la putere din februarie 2017, succedându-i lui Michel Martelly, care a demisionat în 10 februarie 2016, cu șapte zile înainte de încetarea oficială a mandatului său.

Demisia lui Martelly a venit într-un context tensionat, de proteste și acuzații de fraudă, în urma primului tur al scrutinului prezidențial desfășurat în 25 octombrie 2015.

Jovenel Moïse s-a clasat atunci pe primul loc, cu aproximativ 33% din sufragii, în condițiile unei participări de 29%. Rezultatul a fost contestat de candidatul clasat pe locul 2, Jude Célestin, care a întrunit circa 25% din voturi.

Moïse a preluat efectiv președinția după ce în Haiti a fost organizat un nou scrutin, în 20 noiembrie 2016, pe care l-a câștigat din primul tur, cu peste 50%, în condițiile unei participări de 21%.

În timpul mandatului său, Moïse s-a confruntat cu numeroase acuzații de corupție, notează presa internațională.

În februarie anul curent, în ziua în care Opoziția i-a cerut să părăsească funcția, el a anunțat că a fost dejucată o tentativă menită să-l ucidă și să răstoarne guvernul.

În martie, la Port au Prince au avut loc proteste ample în capitală, în care oamenii au cerut demisia președintelui (foto galerie).

[GAL layout="3"]

Presa internațională amintește că Moïse, fost exportator de banane, și-a petrecut ultimul în purtând un război politic cu opozița pe tema duratei mandatului său prezidențial.

Opoziția a invocat faptul că mandatul lui Moïse a încetat în data de 7 februarie 2021, la cinci ani de la plecarea din funcției a fostului președinte Martelly.

Însă Moïse a arătat că a preluat efectiv funcția cu un an întârziere, motiv pentru care ar trebui să își încheie mandatul în 2022.

Națiunile Unite și SUA au susținut poziția lui Moïse în ceea ce privește sfârșitul mandatului său prezidențial.

CNN mai notează că președintele din Haiti nu a reușit să organizeze alegeri la nivel local și național de când a preluat puterea, lăsând vacante numeroase posturi în infrastructura guvernamentală.

Foto principală: Jovenel Moïse (în plan apropiat), în timpul unei audiențe private la Vatican, 26 ianuarie 2018

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole