Antena 3 CNN Externe Presa italiană: Președintele gigantului Fincantieri s-ar fi sinucis. Claudio Graziano a fost găsit mort, cu un pistol alături

Presa italiană: Președintele gigantului Fincantieri s-ar fi sinucis. Claudio Graziano a fost găsit mort, cu un pistol alături

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 09:53 18 Iun 2024 Modificat la 09:55 18 Iun 2024

Presa italiană și cea internațională evocă varianta sinuciderii în cazul generalului Claudio Graziano, relatează Agerpres, care citează agențiile France Presse și Ansa.

Graziano, în vârstă de 70 de ani, care a comandant Forța Națiunilor Unite în Liban, fusese numit în mai 2022 la președinția Fincantieri, companie cu 21.000 de angajați și o cifră de afaceri de 7,7 miliarde de euro.

O armă de foc a fost găsită în apropierea cadavrului său, la domiciliul din Roma al generalului.

La locul decesului, anchetatorii au găsit, de asemenea, o scrisoare de adio în care Graziano evoca recenta pierdere a soției sale, potrivit agenției italiene Ansa.

Giorgia Meloni, șefa guvernului italian, l-a omagiat într-un comunicat pe generalul mort, afirmând că acesta a fost "un slujitor integru al statului, care a servit cu onoare Națiunea, Forțele armate și instituțiile țării".

Președintele Sergio Mattarella a spus despre Graziano că a fost "un om de stat generos şi loial".

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a apreciat într-un mesaj pe X că generalul "a contribuit în a da formă unei veritabile politici comune de securitate și apărare și că s-a dovedit un consilier prețios în momente critice pentru securitatea Uniunii".

Cine a fost Claudio Graziano, generalul care a preluat conducerea grupului Fincantieri

Născut în 1953 la Torino, Claudio Graziano a intrat în forțele armate ale țării și și-a desăvârșit instrucția militară la vânătorii de munte.

El a servit în cadrul "Căștilor albastre" în Mozambic în 1992. Ulterior, a fost atașat militar al Italiei la Washington, preluându-și postul după atentatele din 11 septembrie 2001.

Graziano a servit și în Afganistan, iar în 2007 a fost numit de Secretarul general al ONU în funcția de comandant al Forței interimare a Națiunilor Unite în Liban, FINUL.

Din 2015 până în 2018, a fost șeful Forțelor armate din Italia. A prezidat, din anul 2017, Comitetul militar al Uniunii Europene, poziție pe care a ocupat-o până la numirea sa ca președintele al Fincantieri, la câteva luni după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina.

Acțiunile grupului, care este controlat de statul italian, au pierdut până la 3% pe Bursa din Milano, după anunțul dispariției lui Graziano, și au închis în scădere cu 1,7%, la o valoare de 5 euro.

Fincantieri urma să preia o companie franceză, dar tranzacția nu s-a mai finalizat

Fincantieri s-a aflat în anii din urmă în centrul unei controverse transnaționale.

Astfel, Franța şi Italia au anunțat în 2021 că renunță la un plan de preluare, de către Fincantieri, a companiei Chantiers de l'Atlantique, fostă STX France.

Operațiunea era menită să consolideze construcția de nave de croazieră mari în fața concurenței din Asia.

Roma şi Parisul au invocat criza sanitară, care a avut un impact asupra turismului global.

Presa internațională a adăugat la motivele eșecului acestei tranzacții și faptul că Fincantieri a încheiat un parteneriat cu compania CSCC din China pentru construirea de pacheboturi. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole