Antena 3 CNN Externe Președintele chinez Xi Jinping propune o ”inițiativă de securitate globală”, concept susținut și de Rusia. Reacția SUA

Președintele chinez Xi Jinping propune o ”inițiativă de securitate globală”, concept susținut și de Rusia. Reacția SUA

Cerasela Stafie
2 minute de citit Publicat la 08:38 22 Apr 2022 Modificat la 08:39 22 Apr 2022

În timpul unui discurs la Forumul anual Boao Asia, Xi a spus că lumea ar trebui să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor, acordând în același timp atenție preocupărilor ”legitime” de securitate ale tuturor.

”Ar trebui să menținem principiul indivizibilității securității, să construim o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă și durabilă și să ne opunem construirii securității naționale pe baza insecurității din alte țări”, a spus liderul de la Beijing în cadrul întrunirii de pe insula Hainan, din sudul Chinei, scrie Reuters.

În discuțiile cu privire la Ucraina, Rusia a insistat ca guvernele occidentale să respecte un acord din 1999 bazat pe principiul ”securității indivizibile” conform căruia nicio țară nu își poate consolida propria securitate în detrimentul altora. 

China și Rusia s-au apropiat din ce în ce mai mult, iar China a refuzat să condamne invazia Ucrainei, pe care Moscova o numește ”operațiune specială” de demilitarizare a țării. China a pus criza din Ucraina pe seama expansiunii NATO spre est.

Reacția Statelor Unite ale Americii

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, răspunzând la o întrebare despre discursul lui Xi în cadrul unui briefing la Washington, a declarat că țara a continuat ”să reprezinte o parte din ceea ce am auzit venind de la Kremlin”, inclusiv conceptul de ”securitate indivizibilă”.

Price a reiterat că China s-ar confrunta cu consecințe grave dacă ar acorda sprijin material pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina, dar a menționat că Washingtonul nu a văzut încă Beijingul oferind acest tip de asistență Moscovei.

Statele Unite vor continua să susțină sistemul internațional bazat pe reguli pe care l-au construit cu parteneri care au aceleași opinii, bazat pe respectul pentru drepturile omului, suveranitatea și autodeterminarea, a spus Price.

”Ne angajăm să susținem diferitele sisteme pe care anumite țări din întreaga lume – și Rusia și RPC sunt printre ele – încearcă să le provoace și, în anumite cazuri, încearcă să le dărâme și chiar să le distrugă”, a spus el, referindu-se la Republica Populară Chineză

Analiştii notează că aceasta este prima dată când China pledează pentru ”securitate indivizibilă” în afara contextului crizei Rusia-Ucraina, cu implicaţii asupra acţiunilor SUA în Asia.

”Dacă China consideră că acțiunile SUA și ale aliaților săi din Taiwan sau Marea Chinei de Sud nu țin cont de preocupările sale de securitate, ar putea evoca conceptul de ”securitate indivizibilă” pentru a revendica un nivel moral înalt ca represalii”, a spus Li Mingjiang, profesor asociat la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore.

Xi a reiterat, de asemenea, opoziția Chinei față de sancțiunile unilaterale și ”jurisdicția cu braț lung”, fără a menționa direct acțiunile punitive ale Occidentului împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina.

China a criticat în mod repetat sancțiunile occidentale, inclusiv cele împotriva Rusiei, dar a avut grijă să nu ofere Moscovei asistență care ar putea duce la impunerea de sancțiuni asupra Beijingului.

Xi a spus că sunt necesare eforturi pentru a stabiliza lanțurile globale de aprovizionare, dar a mai spus că economia Chinei este rezistentă și că tendința sa pe termen lung nu s-a schimbat.

Jude Blanchette, expert în problemele legate de China la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, a declarat că discursul lui Xi a fost probabil o încercare de a proiecta elementele existente ale politicii externe a Beijingului ca soluții la instabilitatea globală actuală.

„Nu văd cum ar putea fi construită o nouă arhitectură în jurul acestui lucru, așa că sunt de părere că, în schimb, aceasta este o încercare de a țese viziunea Chinei asupra lumii în structura discursului de securitate internațională”, a spus Blanchette.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole