Talibanii, care duc de trei luni o ofensivă pe toate fronturile în Afganistan, s-au apropiat în ultimele săptămâni de Kandahar, cu o populaţie de 650.000 de locuitori şi fief al mişcării lor.
Talibanii au reuşit să preia controlul asupra a vaste zone rurale, însă în ultimele zile ei ameninţă serios mai multe capitale regionale.
În afară de Kandahar, ei s-au apropiat şi de Herat, mare oraş din vestul ţării, al treilea cel mai populat, şi de Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, învecinată cu Kandahar.
Căderea Kandaharului, din care talibanii au făcut epicentrul regimului lor atunci când s-au aflat la guvernarea ţării (1996-2001) şi au impus o versiune rigidă a legii islamice, ar fi pentru autorităţile afgane un adevărat dezastru.
Forţele afgane, care până în prezent au opus doar o slabă rezistenţă în faţa ofensivei talibane, nu mai controlează decât principalele drumuri şi capitalele de provincie.
Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a reproșat luni, în parlamentul de la Kabul, că actuala degradare a situației militare din Afganistan este consecința deciziei luate ”brusc” de către Statele Unite de a-și retrage toți soldații din această țară.
Evocând un proces de pace ”importat”, președintele Ghani a acuzat de asemenea Washingtonul că, prin brusca sa decizie, a contribuit la ”distrugerea Republicii” și la ”legitimarea” talibanilor negociind direct cu ei în capitala Qatarului, Doha, unde la începutul anului 2020 au ajuns la acordul ce prevede plecarea trupelor străine din Afganistan.
În discursul său, președintele afgan a anunțat pregătirea unui plan pe o durată de șase luni ce vizează oprirea ofensivei talibanilor, fără a oferi pentru moment detalii, potrivit Reuters.
În cercul de oameni politici din jurul președintelui, evoluția viitoare a situației din această țară este privită cu mare scepticism.
Ashraf Ghani a afirmat că talibanii nu au rupt legăturile cu grupările teroriste şi şi-au intensificat atacurile împotriva femeilor şi activiştilor societăţii civile din Afganistan.
Acesta a mai subliniat că a venit timpul ca guvernul afgan și talibanii să se accepte unul pe celălalt și să se îndrepte către o rezolvarea pașnică a conflictelor, transmite Reuters.
La scurt timp de la declarațiile președintelui afgan a venit reacția talibanilor, care au catalogat afirmațiile lui Ghani drept „absurdități”, într-o postare pe Twitter.