Unele mass media franceze precum postul BFMTV, cotidianele Le Monde şi La Croix au decis să nu mai publice fotografii ale autorilor de atentate ”pentru a evita eventuale efecte ale glorificării postume” sau ”pentru a nu pune pe acelaşi nivel victime şi terorişti”, relatează miercuri AFP.
”Ca urmare a atentatului de la Nisa, nu vom mai publica fotografii cu autori ai unor masacre, pentru a evita eventuale efecte ale glorificării postume”, scrie directorul Le Monde, Jerome Fenoglio, într-un editorial publicat miercuri.
”Ne-am dat seama că, după atentatul de la Nisa, am fost extrem de jenaţi din cauza unor serii de fotografii provenite din trecutul autorilor. Nu trebuie să ascundem faptele, sau parcursul acestor asasini, din acest motiv nu suntem de acord să-i lăsăm în anonimat, dar fotografiile lor nu sunt utile pentru a le descrie parcursul”, a declarat Fenoglio pentru AFP.
Aceeaşi abordare a avut-o şi directorul redacţiei BFMTV. ”Ieri seară am luat decizia să nu mai difuzăm pe post fotografii ale teroriştilor, până la noi ordine. Ne-am gândit la acest lucru de ceva vreme. Am făcut-o din nou, mai în profunzime, după Nisa, cu repetarea tragediilor”, a explicat Herve Beroud pentru agenţia de presă franceză. ”Fotografia are o anvergură simbolică şi emblematică, mai ales la un post de informaţii care emite 24 de ore din 24 şi cu numeroşi jurnalişti şi, deci, cu difuzări repetate. Fotografia poate pune pe acelaşi nivel victime şi terorişti”, a adăugat el.
Cu toate acestea, postul BFMTV va continua să difuzeze numele autorilor de atentate: ”Acest element a fost declarat în direct de către procurorul (Parisului, François) Molins. Toată dificultatea acestei dezbateri este să fim atenţi şi, în acelaşi timp, să nu renunţăm să informăm”, a explicat Beroud.
”Nu vom mai publica decât prenumele şi iniţiala numelui şi fără fotografie”, a declarat pentru agenţia de presă franceză Francois Ernenwein, redactor-şef al cotidianului catolic La Croix.
Pe Twitter, postul de radio Europe 1 a anunţat la rândul său că ”nu va mai citi numele teroriştilor pe post”.
Acest punct de vedere nu este împărtăşit de cotidianul de dreapta Liberation. Potrivit directorului adjunct al ziarului, Johan Hufnagel, a-i păstra în anonimat pe terorişti nu este o poziţie viabilă.
”Imaginaţi-vă un articol cu fraţii SA şi BA, AA, FAM”, a declarat el pentru AFP, adăugând că ”dezbaterea privind folosirea fotografiei în ediţia tipărită sau pe site-ul Liberation este o discuţie continuă de la apariţia ziarului”. ”Publicarea fotografiilor cu terorişti şi glorificarea lor nu înseamnă acelaşi lucru. Dabiq (revista grupării teroriste Stat Islamic) glorifică”, a conchis el.
Citiți și C.T. Popescu, către presă: Nu mai ajutați ISIS