Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Preparate din linte. 3 rețete simple și delicioase

Preparate din linte. 3 rețete simple și delicioase

Georgiana Mihăilă
2 minute de citit Publicat la 15:07 30 Noi 2021 Modificat la 15:07 30 Noi 2021

Alături de soia, fasole sau mazăre, lintea este simplu de gătit. Cele mai indicate sortimente pentru alimentaţie sunt lintea verde şi cea roşie, pentru că îşi păstrează cel mai bine forma şi proprietăţile în urma fierberii. 

"Pentru început, vom spăla lintea verde și lintea roșie. Apoi, le vom pune pe amândouă la fiert, pentru că vom face trei rețete – o supă cremă de linte roșie, vom face partea a doua o garnitură la un piept de pui și o salată de linte cu rodie", a explicat Florin Cîrniceanu, chef.

La fiert, lintea roșie devine moale și sfărmicioasă. În schimb, cea verde are o textură mai crocantă.

"O să luăm o oală și am să pun legumele ușor la sotat, eu le tai cuburi mai mici și le sotez, pentru că îmi dă o textură mai plăcută și un gust mult mai bun"

Pentru supa cremă de linte aveți nevoie de un morcov, un păstârnac micuț, o ceapă medie, doi căței de usturoi și două tije de apio.

"Îmi place mai mult apio decât țelina, deoarece îi dă o prospețime și o aromă deosebită"

Urmează sotatul legumelor cu două linguri de ulei și un praf de sare.

"După ce am sotat legumele, am pus niște apă și acum turnăm lintea chiar nu este deloc pretențioasă, putem să o adăugăm atât în apă rece, cât și în apă fierbinte. Îi ia maxim jumătate de oră să fiarbă"

Între timp, putem pregăti crutoanele – câteva felii de pâine tăiate în cubulețe mici, presărate cu puțin ulei și oregano și coapte pentru câteva minute reprezintă garnitura perfectă pentru supa cremă de linte.

"După aproximativ 20 de minute, când legumele au fiert complet și lintea o să punem aproximativ două lingurițe de pastă de tomate, o să punem și boia de ardei dulce, o să punem și puțină sare și puțin piper"

Până ce e gata supa, chef Florin pune la fiert lintea verde și pregătește restul bunătăților pentru salată. A început cu tocatul legumelor.

"Vă sfătuiesc să folosiți castravete Fabio, deoarece castravetele cornichon este un pic amărui"

Încă un sfert de ceapă roșie, o jumătate de rodie și puțină zeamă de lămâie. Lintea verde este încă la fiert, motiv pentru care chef Florin începe și pregătirea celui de-al treilea fel.

"Vom lua o tigaie micuță, avem pieptul de pui, nu îl voi da cu sare, cum multă lume face. Îl voi pune efectiv așa cum este el în tigaia puțin încinsă, îi presar doar puțin piper în această fază. De ce? Sarea deshidratează, eu o folosesc doar la sfârșit"

Într-o tigaie separată se pregătește garnitura. O ceapă, un morcov, doi căței de usturoi și un ardei gras se sotează în puțin ulei și unt. La final, adăugăm și lintea.

"Vom pune lintea în mijloc, pentru că lintea este vedeta noastră. Și voi adăuga pieptul de pui. Punem și puțin pătrunjel pentru gust, dar și pentru culoare, un praf de sare, v-am spus că pun sare la sfârșit, un praf de piper și farfuria este gata"

Acum, ne întoarcem la supa cremă de linte. Dacă legumele au fiert, urmează blenduirea.

"O să punem și supa cremă de linte roșii. Doamne, cum arată"

Și ultima, dar nu cea din urmă – salata.

"Punem și lintea. Punem uleiul de măsline, venim și cu oțetul de rodie. Mie îmi place foarte mult telemeaua de capră în combinația cu lintea și rodia îi dă un gust foarte, foarte bun. Dulce cu sărat, un contrast plăcut"

Timp de multe secole, lintea a fost consideartă carnea săracului. Conform specialiștilor, aceasta poate regla tensiunea arterială și nivelul zahărului din sânge.

 

Citește mai multe din Numai de bine
» Citește mai multe din Numai de bine
TOP articole