Culcușul este un aliment tradițional din nordul Africii, dar și din unele părți ale Orientului Mijlociu. Este un aliment versatil, folosit într-o varietate de rețete, de la feluri principale la deserturi.
Culcușul este adesea servit cu legume, carne sau pește și este condimentat cu diverse mirodenii, adăugând o aromă bogată și complexă. Fiind ușor de preparat și extrem de gustos, culcușul a devenit popular în bucătăriile din întreaga lume.
Rețeta de cușcuș cu legume
Ingrediente: 250 g cuşcuş, 1 roşie mare, 1 ceapă roşie, 2 căţei de usturoi, ½ zuchini, ½ ardei gras galben , ½ ardei gras roşu, ½ legătură pătrunjel, 4 linguri ulei de măsline, 500 ml supă de legume, 1 lingură zeamă de lămâie, 1 linguriţă chimion pudră, sare , piper.
Începe prin a preîncălzi cuptorul la 190 °C. Apoi, spală, curăță și taie ceapa, roșia și zucchini-ul în rondele, iar ardeii grași îi tai în cuburi. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, așază bucățile de legume împreună cu cățeii de usturoi, stropindu-le cu 2 linguri de ulei de măsline și condimentându-le cu sare și piper, după gust. Lasă tava în cuptor aproximativ 20 de minute, întorcând legumele pentru a se rumeni uniform.
În timp ce legumele se coc, aduc supa de legume la punctul de fierbere, apoi oprește focul și adaugă cușcuș-ul. Acoperă și lasă-l timp de 10 minute pentru a absorbi lichidul.
Într-un bol, amestecă restul de ulei cu zeama de lămâie, chimionul măcinat, sare și piper, după gust, și pătrunjelul tocat fin. Când cușcuș-ul este gata, adaugă legumele coapte și dressingul pregătit peste el, apoi amestecă bine. Servește preparatul cald, decorându-l după preferință.