Neintroducerea pe această listă va însemna facturi uriaşe pentru biserici pe perioada rece.
Iarna trecută, până la intrarea în vigoare a primelor măsuri de plafonare, facturile erau uriaşe.
Acum preoţii caută soluţii pentru reducerea facturilor, în cazul neplafonării.
Anul acesta, lemnele au un preţ dublu faţă de anul precedent, astfel că, cu greu, unele biserici vor face faţă cheltuielilor de la iarăa.
Unii preoţi au luat măsuri de reducere a consumului la energie: au înlocuit becurile clasice cu LED-uri, iar sezonul rece, ce bate la uşă, lăcaşul de cult va consuma mai puţină energie.
Cum preţul lemnului aproape că s-a dublat, enoriaşii şi-au făcut deja planul: vor merge la biserică, însă mult mai bine îmbrăcaţi.
Între timp, reprezentanţii bisericilor aşteaptă o măsură de plafonare a preţurilor la energia consumată, şi pentru biserici.
Ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor din energie a fost adoptată de Guvern, măsurile fiind prelungite până pe 31 august 2023.
Potrivit variantei finale a OUG, plafonul până la care guvernul acordă compensări pentru energia electrică scade de la 300 kWh/lună, la 255 kWh.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că serviciile publice, bisericile şi Metrorex trebuie să beneficieze de plafonarea şi compensarea preţurilor la energie și că va propune, în Parlament, amendarea ordonanţei aprobată zilele trecute de Guvern.