Antena 3 CNN Externe Premiul Nobel 2024 pentru economie a fost primit de trei profesori din SUA pentru studii privind diferențele de prosperitate între țări

Premiul Nobel 2024 pentru economie a fost primit de trei profesori din SUA pentru studii privind diferențele de prosperitate între țări

de Mihai Paul    |   

Academia Regală Suedeză de Științe a anunţat luni cei trei câştigători ai Premiului Nobel pentru economie 2024, încheind astfel șase zile de anunțuri ale premiilor.

Cei trei sunt Daron Acemoglu, Simon Johnson și James Robinson şi sunt profesori de economie. Primii doi predau economie la Institutul de Tehnologie din Massachusets iar Robinson este profesor la Universitatea din Chicago.

Cine sunt Daron Acemoglu, Simon Johnson și James Robinson

Acemoglu este născut în Turcia dar a devenit doctor de economie la Londra. Simon Johnson este originar din Marea Britanie iar James Robinson din SUA.

Lucrările lor academice acoperă o gamă largă de domenii, inclusiv economia politică, dezvoltarea economică, creșterea economică, schimbările tehnologice, inegalitatea, economia muncii și economia rețelelor.

Acemoglu a primit premiul inaugural T. W. Shultz de la Universitatea din Chicago în 2004 și premiul inaugural Sherwin Rosen pentru contribuția remarcabilă la economia muncii în 2004.

De ce au luat Daron Acemoglu, Simon Johnson și James Robinson premiul Nobel 2024

Cei trei au avut diverse lucrări şi studii pe tema inegalităţii economice globale în funcţie de cât de puternice sunt instituţiile.

"Aceştia au demonstrat importanța instituțiilor sociale pentru prosperitatea unei țări. Societățile cu un stat de drept deficitar și instituții care exploatează populația nu generează creștere sau schimbare în bine. Cercetările laureaților ne ajută să înțelegem de ce", au anunţat organizatorii decernării premiului Nobel pe contul platformei X.

Premiul este cunoscut în mod oficial ca Premiul Băncii Suediei în științe economice în memoria lui Alfred Nobel. Banca centrală l-a instituit în memoria lui Nobel, omul de afaceri și chimistul suedez din secolul al XIX-lea care a inventat dinamita și a instituit cele cinci Premii Nobel.

 

Subiecte în articol: nobel 2024 acemoglu Johnson Robinson
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile