Secretarul Comitetului Nobel, Thomas Perlmann, a făcut anunţul de la Institutul Karolinska, din Solna, zona urbană Stockholm din Suedia.
"Abilităţile noastre de a simţi căldura, frigul sau atingerea sunt esenţiale pentru supravieţuire, şi sprijină interacţiunea cu lumea din jurul nostru
David Julius a folosit capsaicina, un compus înțepător din ardeiul iute care induce o senzație de arsură, pentru a identifica un senzor din terminațiile nervoase ale pielii care răspunde la căldură. Ardem Patapoutian a folosit celule sensibile la presiune pentru a descoperi o nouă clasă de senzori care răspund stimulilor mecanici din piele și organelor interne", au spus cei care au înmânat premiul.
Anul trecut, Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice au fost recompensaţi cu Premiul Nobel în Fiziologie sau Medicină pentru "descoperirea virusului hepatitei C".
Premiul Nobel pentru Medicină a revenit, în 2020, cercetătorilor Harvey J. Alter (SUA), Michael Houghton (Marea Britanie) și Charles M. Rice (SUA) pentru descoperirea virusului care provoacă Hepatita C.
Datorită descoperirilor celor trei laureaţi, bolnavii de Hepatita C pot fi vindecați, se spune în motivarea Institutului Karolinska din Stockholm. Cei trei au identificat, astfel, cauza hepatitei cronice și au facilitat analize de sânge, precum și crearea de noi medicamente care au salvat milioane de vieți omenești.