Antena 3 CNN Actualitate Premiile Nobel 2024 se acordă în octombrie. Elon Musk și Donald Trump, printre nominalizați

Premiile Nobel 2024 se acordă în octombrie. Elon Musk și Donald Trump, printre nominalizați

de Laura Dinu    |   

Premiile Nobel 2024 sunt așteptate cu mare interes, având loc între 7 și 14 octombrie. Aceste premii recunosc realizările excepționale în domenii precum medicină, fizică, chimie, literatură și pace, dar și în științele economice.

Între 1901 și 2023, Premiile Nobel și Premiul Sveriges Riksbank pentru Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel au fost acordate de 621 de ori pentru 1000 de persoane și organizații. Ținând cont de faptul că, uneori,  premiul Nobel a fost acordat de mai multe ori acelorași persoane, asta înseamnă un total de 965 de persoane și 27 de organizații. 

Premiile Nobel se acordă din 7 octombrie 2024 pentru cinci categorii

Categoriile Premiilor Nobel sunt fizică, chimie, medicină, literatură și pace. Acestea au fost stabilite în testamentul lui Alfred Nobel. În 1968, Sveriges Riksbank (banca centrală a Suediei) a instituit Premiul Sveriges Riksbank pentru Științe Economice în Memoria lui Alfred Nobel, adăugând o nouă categorie, dar aceasta este considerată un premiu memorial, nu un Nobel original, scrie nobelprize.org

De ce nu există un Premiu Nobel pentru matematică, inginerie, biologie sau mediu

Premiile Nobel au fost stabilite în mod explicit de Alfred Nobel în testamentul său și includ doar categoriile de fizică, chimie, medicină, literatură și pace. Premiul pentru economie, introdus mult mai târziu, în 1968, nu a fost parte din dorința originală a lui Nobel, ci o excepție creată pentru a marca tricentenarul băncii centrale a Suediei.

Cum au ajuns Elon Musk și Donald Trump să fie nominalizați pentru premiile Nobel 2024

Nominalizările pentru premiile Nobel pot fi făcute publice doar la cel puțin 50 de ani după ce a avut loc nominalizarea, așa că nominalizările pentru Premiile Nobel din acest an reprezintă un secret bine păzit, scrie nobelprize.org.

Cu toate acestea, potrivit surselor, printre laureații surpriză din acest an se numără personalități cunoscute pe plan mondial, precum Donald Trump și Elon Musk. Deși anunțul oficial nu a fost făcut public, speculațiile din presa internațională sugerează că aceștia au fost recunoscuți pentru contribuțiile lor într-un context mai larg. Trump ar putea fi onorat pentru rolul său în politica globală și inițiativele de pace, în timp ce Elon Musk, cunoscut pentru inovațiile sale tehnologice și viziunea asupra explorării spațiale, este văzut ca un candidat pentru Premiul Nobel pentru Economie, datorită impactului său asupra industriei și societății.

Miliardarul, proprietar al companiei X și fondator al Tesla, a fost propus de parlamentarul libertarian norvegian Marius Nilsen, în timp ce Donald Trump a fost propus de o membră a Congresului SUA, scrie politico.eu.

Nilsen, care a anunțat nominalizarea în ziarul local Agderposten, a declarat că l-a propus pe Musk pentru că a "apărat cu tărie dreptul la dialog, libertatea de exprimare și dat posibilitatea de a exprima opiniile într-o lume tot mai polarizată", explicând că firmele de tehnologie ale lui Musk au "făcut din lume un loc mai conectat și mai sigur".

Alte nume celebre pe lista de anul acesta

Alături de Elon Musk și Donald Trump, și celebrul jurnalist Julian Assange ar fi fost nominalizat pentru premiile Nobel, scrie politico.eu.

Sofie Marhaug, un deputat norvegian din Partidul Roșu de stânga, a fost cea care l-a nominalizat pe jurnalist. Ea a spus: „Assange a dezvăluit crimele de război occidentale și, astfel, a contribuit la pace. Dacă vrem să evităm războiul, trebuie să cunoaștem adevărul despre tragediile pe care le aduce războiul. Assange a demascat tortura și comportamentul inuman față de prizonierii de război. El merită Premiul pentru pace”.

Cine decide câștigătorii premiilor Nobel

Formularele de nominalizare pentru Premiile Nobel sunt trimise de Comitetul Nobel către aproximativ 3.000 de persoane, de obicei în septembrie, cu un an înainte ca premiile să fie decernate. Aceste persoane sunt, în general, academicieni proeminenți care activează în domenii relevante. În cazul Premiului Nobel pentru Pace, solicitările sunt trimise și guvernelor, foștilor laureați ai Premiului pentru Pace și actualilor sau foștilor membri ai Comitetului Norvegian Nobel. Termenul limită pentru returnarea formularelor de nominalizare este 31 ianuarie în anul acordării premiului.

Comitetul Nobel selectează aproximativ 300 de potențiali laureați pe baza acestor formulare și a altor sugestii. Nominalizații nu sunt anunțați public și nici nu sunt informați că sunt luați în considerare pentru premiu. Înregistrările referitoare la nominalizări sunt sigilate timp de 50 de ani de la data decernării premiului.

După ce primește nominalizările, Comitetul Nobel pregătește un raport bazat pe sfaturile experților din domeniile respective. Acest raport, împreună cu lista candidaților preliminari, este trimis către instituțiile care acordă premiile. Există patru astfel de instituții care oferă cele șase premii:

  • Academia Regală Suedeză de Științe – pentru Chimie, Fizică și Economie
  • Adunarea Nobel de la Institutul Karolinska – pentru Fiziologie/Medicină
  • Academia Suedeză – pentru Literatură
  • Comitetul Norvegian Nobel – pentru Pace

Instituțiile respective se întâlnesc pentru a alege laureatul sau laureații din fiecare domeniu prin vot majoritar. Decizia lor, care nu poate fi contestată, este anunțată imediat după vot. Un maximum de trei laureați și două lucrări diferite pot fi selectate pentru fiecare premiu. Exceptând Premiul pentru Pace, care poate fi acordat instituțiilor, toate premiile sunt oferite doar persoanelor. Laureații sunt anunțați de către instituțiile care acordă premiile Nobel 2024 în primele două săptămâni din octombrie.

 

Subiecte în articol: premii Nobel 2024 Elon Musk Donald Trump
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile