Antena 3 CNN Politică Premierul Tudose, la Varna: Am convingerea că în maximum un an şi România şi Bulgaria sunt în Spaţiul Schengen

Premierul Tudose, la Varna: Am convingerea că în maximum un an şi România şi Bulgaria sunt în Spaţiul Schengen

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 15:36 03 Oct 2017 Modificat la 15:36 03 Oct 2017

Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat marţi, la Varna, că are convingerea că, în maximum un an, şi România şi Bulgaria vor fi în Spaţiul Schengen. 

"Am convingerea că în maximum un an şi România şi Bulgaria sunt în Spaţiul Schengen", a afirmat premierul Tudose, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său Boiko Borisov. 

Potrivit lui Tudose, România şi Bulgaria sunt "condamnate să fie împreună" în privinţa aderării la Spaţiul Schengen. 

"În ceea ce priveşte intrarea în Spaţiul Schengen, Bulgaria şi România sunt cumva condamnate să fie împreună şi nu este un lucru rău. (...) Prin Bulgaria şi prin România au intrat în Uniunea Europeană imigranţi la nivel de sute, maxim mii. Dar acum în Uniunea Europeană se află un milion jumătate de imigranţi, care n-au trecut pe la noi. Nu ştiu dacă România (...) şi Bulgaria au o problemă cu securitatea graniţelor, aş spune dimpotrivă. (...) S-a semnat şi astăzi un tratat în ceea ce priveşte politica comună, iar la nivel de forţe de ordine conlucrarea este exemplară", a precizat Mihai Tudose. 

La rândul său, Boiko Borisov a afirmat că Bulgaria a depus eforturi pentru securizarea frontierelor sale. 

"Noi avem o frontieră terestră foarte lungă, şi cu România şi cu Grecia. Am depus eforturi foarte mari (...) şi aici nu pot să nu amintesc şi voinţa guvernului turc. Deci, datorită acestor acţiuni, noi avem migraţie zero şi toţi din Europa ne spun că ne-am descurcat foarte bine în acest sens. (...) Astăzi, am semnat un contract de readmisie între noi şi România, pentru că noi probleme cu România nu avem. Bulgaria păzeşte, protejează şi România şi credem că o face foarte bine", a declarat prim-ministrul Borisov. 

În opinia premierului bulgar, aderarea la Schengen reprezintă "o temă politică". "Schengen este tot o temă politică, pentru că în Europa sunt câteva partide politice care şi-au asumat nişte angajamente faţă de votanţi, faţă de susţinătorii lor. (...) Ne descurcăm mult mai bine decât alte ţări care sunt deja în Schengen cu frontierele externe. Noi continuăm în acelaşi ritm cu România să lucrăm pe această temă, fără multe emoţii", a precizat Borisov. 

Cea de a patra reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt România-Bulgaria a avut loc, marţi, la Palatul Evksinograd din Varna. 

Şedinţa comună a Executivelor român şi bulgar a evidenţiat continuarea cooperării consolidate, pe multiple paliere, între cele două ţări vecine, partenere în Uniunea Europeană şi aliate în cadrul NATO, conform Guvernului de la Bucureşti. 

După reuniune a fost semnat un Protocol între Ministerele Afacerilor Interne din România şi Bulgaria pentru implementarea Acordului între Guvernele celor două ţări privind readmisia cetăţenilor proprii şi a străinilor. 

Guvernele României şi Bulgariei au mai avut reuniuni bilaterale în anii 2011, 2014 şi 2015, la Bucureşti, Ruse şi Craiova.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole