Antena 3 CNN Actualitate Premierul Orban prezintă măsurile de relansare a economiei: "Situația din România este departe de a fi atât de gravă pe cât încearcă unii să arate"

Premierul Orban prezintă măsurile de relansare a economiei: "Situația din România este departe de a fi atât de gravă pe cât încearcă unii să arate"

2 minute de citit Publicat la 16:27 18 Mai 2020 Modificat la 16:27 18 Mai 2020

„Restricţiile de activităţi în domeniul economic au fost determinate de riscul la adresa vieţii şi sănătăţii oamenilor. Au fost restricţii limitate. Cea mai mare parte a domeniilor de activitate au rămas în funcţiune. România a înregistrat cea mai mare creştere economică. Situaţia economică în România este departe a fi atât de gravă cum încearcă unii să o prezinte. Nu am oprit niciun şantier. Atât investiţiile publice, cât şi cele din PNDL şi de la nivel local. În ceea ce priveşte zecile de mii de firme cărora nu li se suspendă plata creditelor. E OUG care permite companiilor să îşi amâne plata ratelor pe o perioadă de nouă luni până la finalul anului”, a declarat Orban.

Premierul spune că pregătește un plan de reconstrucție economică sănătoasă care să pună în primul plan investițiile: „Punem la punct o schemă foarte amplă de stimulare a investițiilor. Vrem să alocăm sume uriașe în infrastructură”.  

Orban a vorbit și despre programul IMM Invest în legătură cu care susține că în presă au apărut informații eronate. „Nu vă luată după informațiile din presă. La oara actuală sunt peste 5.000 de credite acordate.”, a declarat Orban.

Premierul a spus că își dorește „un fond de investiții adevărat, în care managementul să nu fie asigurat de politruci.”

”La fel trebuie să facem şi noi, managementul să fie asigurat de oameni care ştiu să aloce resursele financiare. Ne gândim la scheme de ocupare, programe ample de ocupare a forţei de muncă disponibilizate. 800 de mii de români caută loc de muncă şi să folosim toate instrumentele pentru a susţine plata salariilor pentru cei care reangajează pe cei din somaj tehnic sau pe cei care caută un loc de muncă”, a indicat prim-ministrul.

În legătură cu sectorul HORECA, Orban a declarat că a stat de vorbă cu oameni care înţeleg realităţile.

”Am stabilit o serie de lucruri pe care să le facem în continuare. Impozitul special nu a fost plătit în această perioadă, a fost redus impozitul pe clădiri sau taxa pe clădiri. Am oferit un mare ajutor, peste 120 de mii de angajaţi din Horeca au beneficiat de şomajul tehnic”.

”Am să mă refer la viitor. E important cum reclădim economia românească”, a anunţat Orban, care a vorbit despre un model bazat pe stimularea creşterii economice, nu a consumului, un model care are limite şi a dus la dezechilibre ecnomice. 
 
”Ce se poate produce în România, trebuie produs în România, iar Guverrnul să fie partenerul fiecărui investitor. Pe agricultură avem dependenţă de importuri pe fertilizanţi”, a relatat premierul.
 
”Nu a existat un proiect ambiţios în care să alocăm sume uriaşe pentru infrastructură, de transport, energetică, sanitară. A trebuit să venim noi la guvernare pentru a semna contractele de finanţare pe spitalele regionale”, a afirmat Ludovic Orban.

Anterior, liderul partidului Pro România, Victor Ponta, a afirmat că doreşte o discuţie despre starea economiei, mai ales că se poate vorbi despre ”o slujbă de pomenire pentru unele domenii”, acuzând Guvernul că nu a luat măsuri eficiente. În legătură cu această declarație, Orban a replicat: ”Probabil antevorbitorul nu a trăit în România în ultima perioadă şi nu a văzut ce s-a întâmplat în ultimele luni.” 

Prezenţa premierului în Parlament are loc la solicitarea grupului parlamentar Pro Europa, care a cerut o dezbatere pe tema "Măsuri de relansare a economiei României şi de atenuare a efectelor negative provocate de epidemia de coronavirus".

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole