Antena 3 CNN Actualitate Premierul Ludovic Orban, anunț important în plină criză de coronavirus: "Bucureștiul nu se închide"

Premierul Ludovic Orban, anunț important în plină criză de coronavirus: "Bucureștiul nu se închide"

Claudia Simion
8 minute de citit Publicat la 17:59 15 Mar 2020 Modificat la 17:59 15 Mar 2020

Deși rezultatul testului pentru coronavirus a ieșit negativ, Ludovic Orban e nevoit să stea în izolare 14 zile, după ce a intrat în contact cu senatoul Vergil Chițac, confirmat cu COVID-19.

Declarațiile făcute de Ludovic Orban:

-Am decis să organizez această conferință de presă, odată cu votul dat de Parlamentul României ieri, votul prin care a fost învestit cabinetul pe care îl conduc. Începând de ieri există un guvern cu puteri depline, care are capacitatea de a lua în continuare toate deciziile care se impun.

-În toată perioada de interimat, guvernul a funcționat cu toată capacitatea și a folosit toate instrumentele pe care le-a avut la dispoziție pentru a se lupta cu epidemia de coronavirus și pentru a asigura buna guvernare a României. În acest sens, este suficient să vedem datele privind evoluția numărului de cazuri în țări europene.

-De exemplu, în data de 26 februarie, când în România era un singur caz, în Austria erau două cazuri, în Spania erau două cazuri. Comparativ, în data de ieri, în România erau 123 de cazuri, în Austria erau înregistrate peste 500 de cazuri, iar în Spania erau înregistrate 4.221 de cazuri.

-Faptul că în România răspândirea virusului s-a realizat mult mai încet, iar numărul de cazuri diagnosticate este încă relativ mic - din informațiile pe care le am, este vorba de 139 de cetățeni români care sunt diagnosticați cu acest virus - este cea mai bună dovadă că toate măsurile pe care le-am luat au fost măsuri eficiente și care, chiar dacă au părut severe la momentul la care le-am luat și au fost criticate de multe ori, au produs rezultate cât se poate de bune.

-Odată cu votul de învestitură prin care guvernul și-a recăpătat toate atribuțiile, avem posibilitatea să emitem acte normative cu valoare de lege, ordonanțe de urgență și alte categorii de acte normative.

-De asemenea, suntem în deplină capacitate de exercițiu și vom folosi această capacitate de exercițiu pentru a continua măsurile care se impun pentru a reduce cât mai mult posibilitatea infectării cetățenilor români cu COVID-19.

-Deja în Comitetul pentru Situații de Urgență au fost luate măsuri care sunt extrem de importante. După cum ați fost informați, din toate țările în care există un număr de peste 500 de cazuri se va institui obligația intrării în izolare la domiciliu a cetățenilor care vin din aceste state. De asemenea, pentru toți cei care vin din zone în care este instituită carantina se va lua în mod obligatoriu, odată cu intrarea în țară, măsura de intrare în carantină pentru toți cetățenii care vin din astfel de zone.

-De asemenea, am luat măsuri pentru a îmbunătăți capacitatea de acțiune a diferitelor instituții ale statului care sunt implicate în acest efort de reducere a posibilității de răspândire a virusului. Sigur că, deși numărul de cazuri comparat cu alte țări arată faptul că am luat măsuri care au avut efecte favorabile, începând de acum, limitarea răspândirii virusului va depinde în mare parte de un comportament responsabil al fiecăruia dintre cetățenii români.

-Vă cer să respectați toate recomandările care sunt formulate de specialiști - de medicii epidemiologi, de reprezentanții Ministerului Sănătății - care sunt transmise prin intermediul unor informări și anunțuri de utilitate publică. Este foarte important, pentru reducerea riscului de contaminare a altor cetățeni, ca orice cetățean român să respecte măsurile care se iau: măsura carantinei, măsura izolării la domiciliu.

-De asemenea, chiar dacă viața trebuie să se desfășoare normal în continuare,  căutați să respectați recomandările formulate - care sunt foarte importante pentru dumneavoastră – privind evitarea infectării cu COVID-19 sau, pentru a elimina riscul de a-i infecta pe alții, în cazul în care sunteți purtător al virusului, măsuri care țin de menținerea unei relații sociale care să-i protejeze pe ceilalți: respectarea unei distanțe, evitarea unui salut foarte apropiat, strângerea de mână sau îmbrățișarea.

-Știm foarte clar că suntem un popor care este foarte cald, foarte afectuos și suntem obișnuiți cu efuziuni afective atunci când ne întâlnim prieteni, rude. Va trebui să ne manifestăm afecțiunea, prietenia de la distanță. Va trebui să respectăm toate celelalte indicații care sunt stabilite și transmise pe toate canalele de comunicare, astfel încât să existe un risc cât mai mic de contaminare.

-Sigur că urmărim cu mare atenție evoluțiile din economie. Din păcate, această epidemie are un efect negativ asupra multor domenii economice. În cursul săptămânii trecute, la inițiativa președintelui, am constituit un grup de lucru care să analizeze impactul economic al epidemiei și care să pregătească o serie de măsuri necesare pentru a susține toate domeniile economice care sunt afectate de epidemie.

-Este clar că în domeniul transportului, atât rutier, cât și de marfă, în domeniul industriei ospitalității - hoteluri, restaurante, cafenele - în domeniul publicității, al organizării de evenimente, ca și în alte domenii, impactul epidemiei este foarte mare și guvernul este pregătit, în cursul săptămânii viitoare, printr-o consultare amplă a partenerilor sociali, atât a patronatelor, cât și a sindicatelor, să adopte măsuri rapide pentru susținerea companiilor din domeniile afectate și pentru susținerea angajaților care lucrează la aceste companii și care riscă să aibă de suferit de pe urma reducerii drastice a activității.

-De asemenea, vom face în continuare analize, studii de impact, vom urmări cu mare atenție evoluțiile pe fiecare domeniu, astfel încât să adoptăm, oricând este necesar, măsuri care să poată să vină în sprijinul acestei zone care este afectată de economie.

-Solicit către toți angajații instituțiilor statului să fie pe deplin mobilizați, să susțină toate măsurile care sunt adoptate de guvern, iar către mediul privat să fie extrem de dispuși spre dialog, spre cooperare, spre adoptarea celor mai bune decizii, pentru că noi ne dorim, ca guvern, să adoptăm cele mai bune soluții care să permită mersul înainte al economiei.

-Economia trebuie să funcționeze, economia este fundamentală, ea trebuie să meargă în condițiile în care sunt date cât mai aproape de normal.

-Aș vrea să spun câteva cuvinte despre anunțul președintelui privind decretarea stării de urgență. La solicitarea președintelui, am cerut fiecărui ministru responsabil, care are nevoie de măsuri speciale, să vină cu aceste măsuri și vreau să asigur cetățenii români că vom lua doar acele măsuri care sunt necesare.

-E nevoie de medicamente, echipamente de protecție. Avem nevoie de proceduri de achiziții rapide, imediate, prin negociere directă. 

-Avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituțiile care sunt în prima linie a bătăliei.

-Avem nevoie de o măsură pentru limitarea creșterilor prețurilor

-Am fost contact al unei persoane diagnosticate pozitiv. E vorba de senatorul Vergil Chițac. Rezultatul testului e negativ, adică sunt sănătos, dar tot am obligația de a sta în izolare 14 zile. Am decis să stau în stare de izolare la Vila Lac 1 pentru că-mi permite să-mi exercit prerogativele de premier. Aici am toate cele necesare pentru a-mi exercita în deplină capacitate toate atribuțiile pe care le am.

-Fac apel la calm, la responsabilitate, la respectarea măsurilor stabilite.

Întrebări din partea jurnaliștilor:

-Până la acestă dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.205 teste. Aveți în vedere o creștere a capacității de testare?

Orban: Obiectivul nostru e, de peste o săptămână, de a crește capacitatea de diagnosticare. E necesar să creștem numărul aparatelor pe care se realizează aceste teste, să creștem numărul de kit-uri și numărul de persoane care au competența să facă aceste analize. Suntem în curs de achiziție.

-Când veți face prima ședință de guvern?

Orban: Mâine va fi pus în funcțiune un sistem de videoconferință, care ne vor permite să facem ședințele de guvern, fără prezența fizică a miniștrilor aflați în izolare. Cel mai probabil miercuri va avea loc ședința de guvern. Până atunci pregătim primele măsuri care trebuie adoptate.

-Ce le transmiteți oamenilor care fac cozi la magazine?

Orban: Nu trebuie să vă aprovizionați peste necesitățile normale. Din punctul meu de vedere, nu există riscul unei lipse de produse alimentare dintr-o anumită categorie. Dacă cumpărați mai mult decât de obicei, această cumpărare îi poate lipsi pe alții de ce au nevoie.

-Sunt foarte mulți români care vor să se întoarcă în țară din Italia, în Spania, cu ocazia sărbătorilor de Paște. Odată instaurată această stare de urgență, se schimbă ceva în privința întoarcerii lor în țară?

Orban: Nu putem închide granițele pentru că am încălca drepturile cetățenilor români de a se întoarce acasă. Măsurile luate au ținut cont de măsurile luate în țara în care se află acești cetățeni români. Ei vor fi supuși acestei restricții fiindcă există riscul de a fi infectați. Nu am făcut-o pentru că nu le respectăm drepturile, ci pentru că trebuie să îi protejăm pe ceilalți. Cine vine din Italia, spre exemplu, trebuie să intre în carantină, acestea sunt regulile. Suntem în permanentă legătură cu ambasada, cu consulatele și încercăm să găsim soluții pentru românii din diaspora.

Măsuri dure pentru toate persoanele care vin în România din orice țară în care sunt confirmate sute de cazuri de COVID-19

-Ce transmiteți locuitorilor Capitalei României? Ce se va întâmpla de mâine? Metroul și transportul în comun se vor închide?

Orban: Nu s-a discutat niciodată problema închiderii Bucureștiului. A fost un fake-news grosolan. Am solicitat să se găsească sursa acestei dezinformări. Discuțiile pe care le-am avut sunt în sensul în care magazinele, farmaciile, au posibilitatea de a se aproviziona cu mărfurile, produsele necesare. Încercăm să găsim toate soluțiile, dar prioritatea noastră e să asigurăm livrarea produselor către zona sanitară, către spitale, către medicii de familie.

În ceea ce privește metroul, niciodată nu am avut pe masă analiza unei decizii de închidere a metroului. Am discutat despre decalarea programului pentru a se evita aglomerarea. Ministerul Transporturilor a dispus reprezentanților Metrorex să asigure dezinfectarea în toate spațiile de la metrou unde există posibilitatea de a atinge anumite suprafețe de către cetățeni. Măsura închiderii metroului e o măsură extremă. 

În privința transportului public, STP e în subordinea Primăriei Capitalei și deciziile trebuie luate în funcție de necesitățile reale de transport.

-Ați vorbit că e nevoie de protejarea angaților care și-ar putea pierde locul de muncă în această perioadă?

Orban: În momentul în care decidem ce măsuri luăm vom anunța public.

-Care sunt scenariile de lucru în privința evoluției acestei crize? Cel mai optimist și cel mai pesimist scenariu?

Orban: Aș prefera să nu mă hazardez în a face scenarii. Obiectivul nostru e acela de a limita răspândirea virusului. Avem nevoie de participarea fiecărui cetățean la acest efort.

-Ce se știe până în momentul de față despre posibilitatea apariției unui vaccin împotriva COVID-19?

Orban: În ceea ce privește posibilitatea apariției unui vaccin, nu avem nicio informație credibilă în momentul de față. Și noi încercăm să concentrăm toate eforturile celor care sunt implicați. Avem o preocupare foarte mare în privința capacității de diagosticare rapidă. Procedura de diagnosticare actuală e una care durează destul de mult și care limitează numărul de analize care pot fi făcute de un specialist și de un aparat. E o preocupare la nivel internațional.

Premierul Orban: "Nu trebuie să vă aprovizionați peste necesitățile normale. Nu există riscul unei lipse de produse alimentare"

 

Etichete: Ludovic Orban
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole