Premierul a cerut președintelui din Islanda să dizolve parlamentul după acuzațiile că ar fi ascuns milioane de dolari prin investiții în companii offshore, ca urmare a dezvăluirilor din Panama Papers.
Primul ministru Sigmundur Gunnlaugsson se află în mijlocul scandalului și mii de oameni au ieșit ieri în stradă pentru a-i cere demisia, după ce documente publicate arată că el și soția lui dețin o firmă offshore Wintris.
Preşedintele islandez Olafur Ragnar Grimsson a afirmat marţi, într-o declaraţie televizată, că nu este pregătit să dizolve parlamentul ţării (Althing) până când nu vor fi explorate toate opţiunile, respingând astfel solicitarea premierului Sigmundur David Gunnlaugsson, al cărui nume figurează în ancheta internaţională referitoare la averile pe care înalţi demnitari din diferite ţări le deţin în paradisuri fiscale, relatează AFP şi DPA.
Revenit în grabă dintr-un voiaj privat în SUA, preşedintele Grimsson a explicat, după o discuţie avută cu premierul Gunnlaugsson, că doreşte să se consulte cu Partidul Independenţei, aliat al premierului şi al formaţiunii sale, Partidul Progresului, pentru a-i cunoaşte poziţia.
Premierul Gunnlaugsson a ameninţat marţi cu dizolvarea forului legislativ dacă va fi abandonat de Partidul Independenţei, aliatul său în coaliţia de guvernare.
'I-am spus preşedintelui Partidului Independenţei că, dacă parlamentarii formaţiunii consideră că nu mai pot susţine guvernul (...), voi dizolva parlamentul şi voi convoca alegeri legislative', a scris Gunnlaugsson, pe pagina sa de Facebook.
Documentele societăţii panameze de consultanţă Mossack Fonseca, în posesia cărora a intrat Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ), ce le-a atribuit numele de 'Panama Papers', relevă că premierul islandez a deţinut împreună cu soţia sa o societate paravan înregistrată în Insulele Virgine Britanice. În anul 2009 el i-a cedat soţiei acţiunile sale în schimbul sumei simbolice de un dolar. De altfel, chiar soţia sa a recunoscut luna trecută existenţa acestei societăţi paravan.
Ales premier în anul 2013, David Gunnlaugsson a promis că guvernul său nu va repeta greşelile ce au împins Islanda în grava criză financiară din anul 2008, care a obligat atunci această ţară să ceară sprijinul Fondului Monetar Internaţional. Trei bănci islandeze au dat faliment în urma acelei crize, aceste instituţii fiind copleşite de activele toxice, iar directorii lor au fost între timp judecaţi şi trimişi în închisoare. Chiar şi fostul premier Geir Haarde a fost adus în faţa justiţiei, dar nu a primit nicio condamnare, fiind în final considerat vinovat doar pentru neconvocarea rapidă a consiliului de miniştri.