Antena 3 CNN Externe Premierul Indiei, Narendra Modi, vizitează Ucraina. Șeful guvernului din China, Li Qiang, se duce în Rusia și Belarus

Premierul Indiei, Narendra Modi, vizitează Ucraina. Șeful guvernului din China, Li Qiang, se duce în Rusia și Belarus

de Adrian Iclozan    |   

Premierul chinez Li Qiang va vizita Rusia şi Belarus, săptămâna aceasta, transmite Agerpres, care citează AFP.

În timpul vizitei, care va avea loc de marţi până vineri, Li Qiang va participa la cea de-a 29-a întâlnire între șefii de guvern chinez și rus, a precizat Ministerul de Externe de la Beijing.

Evenimentul are loc pe fondul unei cooperări economice şi diplomatice între Beijing și Moscova care a sporit în intensitate odată cu războiul din Ucraina.

Beijingul se prezintă neutru în acest conflict și pretinde că nu va livra arme niciunei părți implicate.

Dar americanii şi europenii acuză China că oferă Rusiei un sprijin economic crucial în efortul său de război.

Premierul indian vizitează Ucraina pentru prima oară de la începutul războiului

Prim-ministrul indian Narendra Modi va vizita Ucraina, potrivit unui anunț făcut, luni, de Ministerul indian de Externe și citate de Agerpres.

Este prima deplasare a lui Modi în țara invadată de Rusia, de la începutul agresiunii armate în februarie 2022.

De asemenea, vizita șefului guvernului indian vine la aproximativ o lună după ce acesta s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin la Moscova.

Potrivit presei internaționale, Modi urmează să viziteze și Polonia cu ocazia acestei deplasări în Europa.

Națiunile occidentale au impus sancțiuni Moscovei după invadarea Ucrainei în 2022, dar state partenere precum India și China au menținut relații comerciale solide cu țara agresoare.

India s-a abținut să acuze direct Rusia pentru ceea ce Moscova numește "o operațiune militară specială", dar a îndemnat părțile în conflict să pună capăt războiului prin mijloace diplomatice.

SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la relația Indiei cu Rusia, într-un moment în care Washingtonul încearcă să-și  consolideze legăturile cu New Delhi, ca o potențială contrapondere la puterea în ascensiune a Chinei.

La rândul său, India încearcă să își aprofundeze relația cu Occidentul, păstrând în același timp intacte legăturile cu Rusia.

De la începutul conflictului din Ucraina, Rusia a devenit un furnizor major de țiței la preț redus pentru India, aceste exporturi fiind foarte necesare Moscovei, în urma impunerii sancțiunilor occidentale.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile