Antena 3 CNN Externe Modi l-a sunat pe Putin după ce a fost în vizită la Zelenski. Ce i-a spus premierul Indiei dictatorului de la Kremlin

Modi l-a sunat pe Putin după ce a fost în vizită la Zelenski. Ce i-a spus premierul Indiei dictatorului de la Kremlin

de Roxana Mihăiescu    |   

După ce premierul indian Narendra Modi a fost săptămâna trecută în vizită la Kiev, el l-a sunat, marţi, pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și i-a vorbit despre necesitatea unei soluţionări cât mai urgente a conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Modi, în vârstă de 73 de ani, menţine un echilibru delicat între continuarea legăturilor strânse din punct de vedere istoric dintre India şi Rusia şi căutarea unor parteneriate de securitate mai strânse cu ţările occidentale pentru a acţiona ca un bastion împotriva rivalei sale regionale, China.

New Delhi a evitat să condamne în mod explicit invazia Rusiei din Ucraina din februarie 2022, invitând în schimb ambele părţi să-şi rezolve divergenţele prin dialog.

În timpul conversaţiei sale cu preşedintele rus, Modi a spus că a „făcut schimb de opinii cu privire la conflictul dintre Rusia şi Ucraina” cu Putin şi şi-a împărtăşit „impresiile din timpul recentei sale vizite în Ucraina”, conform unui mesaj publicat pe reţelele de socializare, notează Agerpres.

El a adăugat că a „reiterat angajamentul ferm al Indiei de a sprijini o soluţionare rapidă, durabilă şi paşnică a conflictului”.

Kremlinul a informat la rândul său marţi despre acest schimb de opinii între cei doi lideri.

„Narendra Modi a vorbit despre recenta sa vizită la Kiev, subliniind interesul său de a contribui la o posibilă soluţionare politică şi diplomatică a situaţiei din jurul Ucrainei”, a transmis preşedinţia rusă într-un comunicat.

La rândul său, Vladimir Putin, care l-a primit pe Modi la Kremlin la începutul lunii iulie, spre marea nemulţumire a liderilor ucraineni, „a prezentat o evaluare” a „liniei distructive a autorităţilor de la Kiev şi a protectorilor lor occidentali", conform Kremlinului.

În timpul vizitei sale la Kiev vineri, Modi i-a spus preşedintelui Volodimir Zelenski că „nicio problemă nu ar trebui rezolvată pe câmpul de luptă”.

India şi Rusia au avut legături strânse încă din timpul Războiului Rece, când Kremlinul a devenit unul dintre principalii furnizori de arme ai acestei ţări din Asia de Sud, şi fac acum parte din BRICS, care include principalele ţări emergente.

Conform Kremlinului, Narendra Modi a confirmat, de asemenea, că „este pregătit să participe la summitul BRICS care va avea loc la Kazan” în Rusia în perioada 22-24 octombrie.

Rusia a devenit, de asemenea, un furnizor important de ţiţei la preţ redus pentru India de la începutul conflictului din Ucraina şi impunerea sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile