Antena 3 CNN Externe Premierul britanic, Boris Johnson, l-a îndemnat pe Donald Trump să negocieze un nou pact cu Iranul

Premierul britanic, Boris Johnson, l-a îndemnat pe Donald Trump să negocieze un nou pact cu Iranul

1 minut de citit Publicat la 12:28 14 Ian 2020 Modificat la 12:28 14 Ian 2020

'Dacă este să scăpăm de el (acord, n.red.), să-l înlocuim şi să-l înlocuim cu un acord Trump. Acesta ar fi un mare pas înainte', a declarat Boris Johnson la BBC.

'Preşedintele Trump este un negociator grozav, din spusele sale. Hai să lucrăm împreună să înlocuim JCPOA şi să obţinem în schimb acordul Trump', a adăugat premierul britanic.

În baza acordului încheiat în 2105, cunoscut ca Planul comun de acţiune cuprinzător (JCPOA), Iranul a convenit cu Franţa, Germania, Marea Britanie, China, Rusia şi SUA să-şi limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor.

În 2018, Trump a retras Statele Unite din acord. Puterile europene au declarat în mod repetat că sprijină înţelegerea, chiar dacă Teheranul a anunţat în această lună că nu mai respectă limitările privind îmbogăţirea uraniului, o nouă lovitură dată acordului.

'Să scăpăm de acest acord nuclear, JCPOA, este ceea ce Trump vrea. Argumentul meu către prietenii noştri americani este: uitaţi, într-un fel sau altul, trebuie să-i opriţi pe iranieni să obţină arma nucleară', a adăugat Boris Johnson.

'Din perspectiva americană, este un acord greşit, expiră şi, în plus, a fost negociat de preşedintele (Barack) Obama. Din punctul lor de vedere, are multe, multe defecte', a adăugat Johnson.

Preşedintele Trump este încrezător că poate încă renegocia un nou acord cu Teheran, a declarat recent Kellyanne Conway, consilieră a Casei Albe, după ce Iranul a anunţat o nouă fază de dezangajare din înţelegerea încheiată în 2015.

'Nu vreau un conflict militar între noi, Statele Unite şi Iran, haideţi să calmăm lucrurile', a adăugat premierul britanic.

În acelaşi interviu, Boris Johnson a mai spus că guvernul are în vedere o campanie de strângere de fonduri pentru ca emblematicul Big Ben să răsune pe 31 ianuarie, marcând astfel ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Clopotul de 13,7 tone a rămas tăcut de când în 2017 au început lucrările de renovare la Turnul Elisabeta care îl găzduieşte, răsunând doar pentru evenimente importante precum sărbătorirea Anului Nou.

Potrivit şefului guvernului, una din problemele principale este costul implicat, de 500.000 de lire, pentru ca Big Ben să răsune pe 31 ianuarie, la ora 23:00 GMT, când va avea loc ieşirea oficială din Uniunea Europeană, dar că se lucrează la un plan pentru ca banii să poată veni din contribuţiile populaţiei.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole