Identitatea presupusului spion chinez ajuns până la Palatul Buckingham la invitația Prințului Andrew a fost dezvăluită de un tribunal britanic, aceasta fiind cea mai recentă întorsătură într-un caz care a dezvăluit influența Beijingului în cadrul instituțiilor britanice. Bărbatul, Yang Tengbo, a fost identificat după ce un judecător a decis ca anonimatul său să fie înlăturat, a relatat luni PA Media, potrivit CNN.
Yang, cunoscut și sub numele de Chris Yang, a fost descris într-o audiere separată, săptămâna trecută, ca dezvoltând o „încredere neobișnuită” cu fratele mai mic al Regelui Charles.
El a fost cofondator al Pitch@Palace China, care a extins în China o inițiativă pentru antreprenori care a fost înființată de Andrew în 2014.
În cadrul unei audieri de joi a tribunalului, care a menținut o decizie anterioară de a-i interzice lui Yang accesul în Regatul Unit, s-a dezvăluit că acesta a fost autorizat să acționeze în numele lui Andrew în timpul întâlnirilor de afaceri cu potențiali investitori chinezi în Regatul Unit și că a fost invitat la cea de-a 60-a aniversare a lui Andrew în 2020.
Yang a apărut în fotografii și videoclipuri cu Andrew în timpul evenimentelor Pitch@Palace.
Yang a declarat într-o declarație că „nu a făcut nimic greșit sau ilegal” și că „descrierea pe scară largă a mea ca «spion» este complet falsă”, potrivit PA Media.
Biroul lui Andrew a declarat săptămâna trecută că prințul a încetat relația sa cu Yang după ce a primit sfatul guvernului. „Ducele s-a întâlnit cu persoana prin canale oficiale, fără să se discute nimic de natură sensibilă”, a declarat biroul său. „El nu poate comenta în continuare chestiuni legate de securitatea națională”.
În ultimii ani, îngrijorarea cu privire la influența Chinei în politica și instituțiile Marii Britanii a crescut constant în Westminster, iar cazul este doar cel mai recent exemplu al unei presupuse infiltrări a Beijingului.
În 2023, Comisia parlamentară pentru informații și securitate a publicat un raport în care își expunea punctul de vedere conform căruia China încerca să țintească și să influențeze persoane din sistemul politic al Regatului Unit.
Se presupune că Yang a lucrat pentru Departamentul de Muncă al Frontului Unit al Chinei (UFWD), o ramură a Partidului Comunist aflat la putere, însărcinată cu obținerea de influență atât în țară, cât și în străinătate. Raportul a descris UFWD ca lucrând pentru „a se asigura că politicienii și figurile de profil din statele străine sprijină PCC sau, cel puțin, nu critică China sau nu contracarează povestea acesteia”.
„Vârful iceberg-ului”
Yang se alătură unui număr tot mai mare de persoane care au fost acuzate de spionaj în numele Chinei din interiorul instituțiilor britanice.
Doi bărbați, dintre care unul este cercetător parlamentar, așteaptă să fie judecați după ce au fost acuzați că au încălcat Legea secretelor oficiale în numele Chinei, lucru pe care îl neagă.
În 2022, agenția de spionaj MI5 a avertizat legislatorii că Christine Lee, o femeie care are legături cu Partidul Comunist Chinez, a lucrat pentru a interveni în procesul politic britanic.
Fostul lider al Partidului Conservator, Iain Duncan Smith, care a semnalat luni incidentul într-o întrebare urgentă în Camera Comunelor, a declarat pentru BBC că acest caz este „vârful iceberg-ului”.
„Realitatea este că există mult, mult mai mulți implicați exact în acest tip de spionaj care are loc”, a spus el.
Premierul britanic Keir Starmer a declarat reporterilor luni: „Bineînțeles că suntem îngrijorați de provocarea pe care o reprezintă China”.
Dar el a rezistat apelurilor de a înăspri politica Marii Britanii față de China. În noiembrie, Starmer a devenit primul prim-ministru care s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping în ultimii șase ani. El a reiterat luni: „Abordarea noastră este una de angajament, de cooperare acolo unde trebuie să cooperăm, în special în probleme precum schimbările climatice, de provocare acolo unde trebuie și unde ar trebui, în special în probleme precum drepturile omului și de concurență în ceea ce privește comerțul”.