Antena 3 CNN Actualitate Premieră: Planetariul digital care ajută elevii să descopere tainele Universului

Premieră: Planetariul digital care ajută elevii să descopere tainele Universului

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 15:33 16 Iul 2024 Modificat la 15:33 16 Iul 2024

Elevii din România pot călători, în premieră, prin Univers. Nu cu o navetă spațială, ci prin intermediul unui planetariu digital de ultimă generație, care îi ajută să descopere tainele planetelor și stelelor. Planetariul Nordic Elite School, inaugurat de o școală privată din Capitală, conferă un realism uimitor și o experiență educativă pe măsura Universului.

Planetariul digital folosește tehnică de ultimă generație, are un soft performant și este conectat la baza de date a NASA, unde are acces la misiunile spațiale.

”Nu este vorba despre o jucărie, nu este vorba despre un lucru ușor de folosit, dar în același timp este vorba despre un loc în care știința se întâlnește cu relaxarea, cu voia bună, cu starea de bine și în același timp este un loc în care cei care își doresc pot să facă performanță”, spune Gabriela Gurău, coordonatorul proiectului. 

Specialiștii in astronomie, prezenți la inaugurarea planetariului, au ținut sa sublinieze cât de importanta este pentru copiii o asemenea experiență educativa.

”Un pic de jenă pentru că noi suntem instituții publice serioase, este făcut de o instituție particulară și de o universitate”, a spus Marius Ioan Piso, Academia Internațională de Astronautică.

”Noi nu avem, în momentul acesta, așa ceva în licee. Și este un lucru esențial. Nu costă foarte mult un planetariu. Îți permite și să te recreezi, pe lângă faptul că înveți, și ai așa de multă informație că nu te plictisești niciodată, nu se repetă lucrurile”, mai spune el.

”Este un planetariu digital în sensul că se simulează, se folosește un proiector și în spatele lui este un calculator care are acces la o bază de date. Asta înseamnă planetarul digital”, explică și Adrian Șonka, reprezentantul Institutului Astronomic al Academiei Române. 

”Încă din cele mai vechi timpuri oamenii se uitau pe cer să vadă ce se întâmplă. Nu înțelegeau. Nici acum poate nu înțelegem tot și de asta e nevoie să fim alături, să folosim aceste instrumente, aceste softuri, aceste facilități care sunt puse la dispoziție și vă mulțumim. Copiii, în primul rând, trebuie să fie curioși”, afirmă și Ion Zgură, fost director al Institutului de Științe Spatiale.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole