Antena 3 CNN Externe Vizitele la Moscova și Beijing îl vor costa pe Viktor Orban. Ministrul de externe austriac: „Va trebui să dea explicații”

Vizitele la Moscova și Beijing îl vor costa pe Viktor Orban. Ministrul de externe austriac: „Va trebui să dea explicații”

de Roxana Mihăiescu    |   

Premierul ungar Viktor Orban şi-a depăşit atribuţiile, încălcându-le în special pe cele ale şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, în recentele sale călătorii la Moscova şi Beijing, motiv pentru care va avea de dat explicaţii Celor 27 de state membre ale UE, a declarat miercuri ministrul de externe austriac, conservatorul Alexander Schallenberg, la radioul public ORF, informează EFE, citat de Agerpres.

Schallenberg s-a referit la întâlnirile surprinzătoare pe care ultranaţionalistul Orban le-a avut cu preşedinţii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi Xi Jinping, fără coordonare prealabilă cu Bruxellesul, după ce Ungaria a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene la 1 iulie.

„Cred că prim-ministrul ungar va trebui să dea explicaţii, mai ales la întâlnirea NATO din această săptămână din Washington”, a declarat Schallenberg.

„Nu trebuie să uităm” că Orban, care şi-a justificat vizitele la Kiev, Moscova şi Beijing în zilele de 2, 5 şi, respectiv, 8 iulie, ca făcând parte dintr-o „misiune de pace” pe care şi-a asumat-o, nu a avut mandat să vorbească în numele UE, a afirmat ministrul austriac.

„Nu a vorbit în numele Uniunii Europene. Nu are mandat sau misiune”, a insistat el. „Reprezentarea externă (a UE) este responsabilitatea înaltului reprezentant, iar numele acestuia nu este Viktor Orban, ci Josep Borrell”, a adăugt Schallenberg, care s-a exprimat în favoarea „trasării unor linii clare” în această chestiune.

Cu toate acestea, în ciuda disconfortului pe care Orban l-a provocat cu aceste vizite, ministrul austriac a apreciat că restul partenerilor europeni vor lucra „în mod profesionist” cu preşedinţia ungară a UE şi a negat că ar avea cunoştinţă de vreun boicot la adresa consiliilor informale din Ungaria din acest semestru, aşa cum a relatat un ziar vienez.

Ziarul Die Presse a transmis că majoritatea partenerilor UE au trimis oficiali de rang inferior la o întâlnire informală pe tema competitivităţii organizată marţi de preşedinţia ungară la Budapesta, în condiţiile în care, în mod normal, la aceste consilii participă miniştri sau secretari de stat.

„Nu ştiu ca ieri (marţi - n.r.) să fi fost boicotată vreo reuniune. Cred că aici vom lucra împreună în mod profesionist, ca să zic aşa”, a replicat ministrul austriac.
 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile