"România a susținut încă de la început toate demersurile pe care le-a făcut Ucraina. În acest moment, cred că este foarte important să ne concentrăm pe ceea ce trebuie făcut astfel încât Ucraina să beneficieze de sprijin şi să fie în măsură să reziste la efortul de război pe care îl face.
Celelalte chestiuni procedurale legate de aderarea la Alianța Nord Atlantică sunt consumatoare de timp şi cred că trebuie făcute în logica în care s-au făcut pentru celelalte state", a afirmat Ciucă, întrebat în legătură cu poziția României pe această temă.
Trecută în plan secund de invazia declanșată de Rusia pe 24 februarie, chestiunea aderării Ucrainei la NATO a revenit în actualitate după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat, săptămâna trecută, anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie
Anunțul anexării a fost imediat condamnat de statele occidentale și de NATO.
Zelenski: "Ne-am deschis, de facto, drum spre NATO"
După declarația Kremlinului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că țara sa va semna o cerere de aderare accelerată la Alianța Nord-Atlantică.
"Întreprindem o acțiune decisivă prin semnarea unei cereri în vederea candidaturii Ucrainei pentru integrarea accelerată în Alianţa Nord-Atlantică. Noi ne-am deschis deja, de facto, drumul spre NATO, am demonstrat compatibilitatea cu standardele Alianţei. (...) Iar acum Ucraina vrea acest lucru şi în manieră formală", a declarat Volodimir Zelenski.
În trecutul recent, Rusia s-a opus ferm admiterii Ucrainei în NATO, iar aspirațiile Kievului în sensul integrării în Alianță au fost invocate de Moscova pentru lansarea invaziei militare.