Antena 3 CNN Economic Premier Energy a finalizat achiziția parcului eolian operațional „Mihai Viteazu” de la Iberdrola

Premier Energy a finalizat achiziția parcului eolian operațional „Mihai Viteazu” de la Iberdrola

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Grupul Premier Energy anunță finalizarea cu succes a achiziției parcului eolian operațional „Mihai Viteazu” (80 MW), facilitată de un credit sindicalizat în valoare de 61 milioane de euro acordat de Vista Bank și Optima Bank, cel mai mare contractat până acum de companie.
Tranzacția, care marchează una dintre cele mai mari achiziții din istoria companiei, în valoare de aproape 88 de milioane de euro, a fost aprobată de Consiliul Concurenței și de Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe.

 Premier Energy PLC a fost asistată în procesul de due diligence și în negocierea documentației de achiziție de echipa internă, alături de Dentons și de avocați din cadrul Bohâlțeanu & Asociații.
Parcul eolian Mihai Viteazu are o producție netă anuală estimată de 165 GWh.

Reamintim că în aprilie a.c., Premier Energy PLC a încheiat contractul prin care a achiziționat integral de la Iberdrola, Eolica Dobrogea One, entitatea care opera parcul eolian “Mihai Viteazu” (jud. Constanța). 

„Încheierea acestei tranzacții reprezintă un moment de referință în dezvoltarea grupului nostru și le mulțumim partenerilor noștri care au facilitat-o. Sprijinul Vista Bank și Optima Bank a fost esențial pentru acest nou pas.

Achiziția devine una din cele mai mari și îmbunătățește semnificativ activele de energie regenerabilă pe care le deținem. Rămânem angajați obiectivului de a deveni un hub energetic în regiune, cu impact în sectorul energiei regenerabile și de a maximiza investiția acționarilor noștri pe termen mediu și lung”, a comentat Jose Garza, CEO al Premier Energy Group. 

Este o achiziție strategică menită să consolideze angajamentul Premier Energy privind producția de energie verde, în timp ce Grupul își dublează amprenta operațională în ceea ce privește activele regenerabile eoliene deținute din portofoliu. 

Din momentul tranzacției, parcul a intrat în gestionarea celor de la Alive Capital, companie deținută majoritar de Premier Energy. Alive Capital asigură astfel continuitatea operațională și subliniază angajamentul Premier Energy pentru menținerea celor mai înalte standarde de eficiență și performanță ale noului său proiect eolian. 

Împrumutul de 61 milioane de euro acordat de Vista Bank în calitate de Aranjator Principal Mandatat și Creditor, de asemenea ca Agent de Facilități și Securitate și Bancă de Cont, a jucat un rol cheie în finanțarea acestei achiziții strategice.

Petr Stohr, CFO al Premier Energy Group, a adăugat: „Suntem bucuroși să avem un partener precum Vista Bank, care ne ajută să încheiem una dintre cele mai mari achiziții de până acum pentru grupul nostru. Credem că atingerea obiectivelor noastre de creștere trebuie realizată cu parteneri de încredere.

 Suntem mândri să contribuim la tranziția către energia verde și să fim cu un pas mai aproape de obiectivul nostru de a deține și gestiona o capacitate instalată de 1,4 - 1,5 GW în următorii ani. Totodată, achiziția marchează un pas important în misiunea noastră de a furniza, într-un mod profitabil, soluții de energie durabilă și fiabilă în regiune.”

Premier Energy Group, un jucător cheie pe piața energetică din sud-estul Europei, a debutat cu succes la Bursa de Valori București (BVB) pe 28 mai 2024. A fost cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) a unei companii antreprenoriale din ultimii șapte ani și a cincea cea mai mare listare de la înființarea BVB. Grupul a atras un capital de aproape 140 milioane de euro, ceea ce i-a urcat evaluarea la 2,4 miliarde RON (489,8 milioane de euro).

Cu un portofoliu vast de active în România și Republica Moldova, listarea Premier Energy la BVB îi oferă resursele necesare pentru a-și accelera planurile de investiții în regiune.

Cu una dintre cele mai rapide creșteri din regiunea Europei de Sud-Est, grupul Premier Energy este reprezentat de trei verticale de business – furnizare și distribuție de gaze naturale, producție, furnizare și distribuție de energie electrică și producție de energie de surse regenerabile (eolian și solar). Reamintim că Premier Energy PLC este o societate de tip holding, care la rândul său mai controlează alte societăți active atât în România, cât și în afara României - Republica Moldova, Ungaria și Serbia. 

În România și R. Moldova, Premier Energy deține proiecte de energie verde/regenerabilă, cu o capacitate de peste 1.000 de MW, proiecte care sunt în proprietate, administrare sau sunt în curs de dezvoltare, şi care sunt împărţite în mod egal între proiecte eoliene şi fotovoltaice.

Pe termen mediu si lung, strategia Premier Energy este de a se extinde prin noi achiziții și prin dezvoltare de proiecte noi în special în domeniul energiei regenerabile, în linie cu angajamentul companiei de a se implica în mod direct la combaterea schimbărilor climatice.

DESPRE PREMIER ENERGY

• Având una dintre cele mai rapide rate de creștere din regiunea Europei de Sud-Est, Grupul Premier Energy operează prin trei verticale de afaceri – producția, furnizarea și distribuția de electricitate; producția și gestionarea energiei regenerabile (eoliană și solară) și furnizarea și distribuția de gaze naturale.

• Grupul deține, gestionează sau are în dezvoltare peste 1.000 MW de capacitate de generare a energiei regenerabile (în principal eoliană și fotovoltaică) și furnizează electricitate la aproximativ 2,4 milioane de puncte de consum din România și Moldova, marea majoritate fiind gospodării și mici afaceri. Grupul deține, de asemenea, o vastă rețea de distribuție a energiei electrice în Moldova, care acoperă aproximativ 75% din populația țării.

• Premier Energy este și furnizor de gaze naturale pentru consumatori casnici și non-casnici (în retail, industrie, comerț) și deține și operează o rețea de distribuție a gazelor de peste 3.600 km în zonele din jurul capitalei, în partea de sud și vest a țării, precum și în localități mai mici din partea de nord a României. Compania este al treilea jucător ca mărime pe piața distribuției de gaze naturale.

• După listarea pe BVB, Grupul Premier Energy este deținut în proporție de 71% de fondul de investiții ceh Emma Capital, fondat de antreprenorul ceh Jiří Šmejc. Šmejc este, de asemenea, CEO al PPF, cel mai mare fond de investiții din regiune, cu active de peste 43 miliarde de euro.

• Listarea pe BVB din mai 2024 reprezintă cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) a unei companii antreprenoriale din ultimii șapte ani și a cincea cea mai mare listare de la înființarea Bursei de Valori București.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile