Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Pregătirea patului pentru un somn odihnitor

Pregătirea patului pentru un somn odihnitor

Ai făcut o baie relaxantă, ai tras draperiile pentru a te bucura de întuneric, ai lăsat telefonul deoparte și ai răsfoit o carte înainte de somn, în timp ce ai savurat o cană de ceai pentru un somn odihnitor – pare că ai bifat toate obiceiurile bune pe care orice persoană ar trebui să le aibă înainte de culcare, și totuși, a doua zi te trezești obosit.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Cu siguranță nu te-ai gândit vreodată că la baza unui somn agitat se află o saltea nepotrivită, o pernă prea tare și niște așternuturi realizate din materiale sintetice. Așa că, în continuare te vom învăța cum să îți pregătești patul astfel încât a doua zi să te trezești odihnit și plin de energie.

Alegerea saltelei potrivite

Când vine vorba de confort și somn, salteaua potrivită poate face o diferență semnificativă. Tocmai din acest motiv specialiștii recomandă schimbarea saltelei în momentul în care observi că aceasta nu îți mai asigură o poziție bună de somn și te trezești în fiecare zi obosit. Orice mică umflătură sau denivelare îți poate afecta profund calitatea somnului – durerile de spate sau acea senzație supărătoare de rigiditate pe care o resimți dimineața sunt semne clare ale faptului că salteaua nu îți mai oferă suportul necesar în timpul somnului. 

Ai nevoie de o saltea nici prea moale, dar nici foarte fermă, potrivită pentru greutatea și înălțimea ta, care să păstreze acarienii și bacteriile departe de tine (alege o saltea ce permite circularea aerului), și să îți asigura vara senzația răcoroasă pe care o cauți, iar iarna căldură – există multe saltele pe piață, iar printre ele se află și cea care îți va asigura din nou nopți liniștite și un somn profund. 

Alegerea pernei potrivite

Dacă durerile din zona lombară sunt cauzate de cele mai multe ori de o saltea nepotrivită, cele din zona cervicală pot să apară dacă dormi pe o pernă prea înaltă, care nu îți asigură o susținere corectă. În alegerea unei perne potrivite care să îți asigure un somn odihnitor trebuie să ții cont de poziția în care obișnuiești să dormi. Spre exemplu, persoanele care dorm pe o parte, au nevoie de o pernă fermă, cu o cantitate mare de umplutură, pentru a susține gâtul, în timp ce persoanele care dorm mai mult pe spate, au nevoie de o pernă cât mai joasă (o opțiune bună în acest sens este cea din spumă de memorie sau din latex). Poate ți se pare dificil să alegi dintre atâtea perne pe cea mai bună, însă dacă iei în considerare criterii precum fermitatea, dimensiunea sau umplutura, cu siguranță vei lua cea mai bună decizie, una care să îți crească calitatea somnului. 

Alegerea așternuturilor de pat potrivite

În cazul așternuturilor de pat, lucrurile sunt destul de simple – alege întotdeauna materialele naturale, cum ar fi bumbac pentru că această țesătură permite o circulație bună a aerului. Asta înseamnă că nu vei mai transpira atât de mult și te vei bucura de un somn odihnitor.

Ține minte toate informațiile de mai sus, iar data viitoare când te vei mai confrunta cu nopți agitate, verifică să vezi dacă salteaua, perna și așternuturile de pat sunt cele potrivite. Apoi îți poți relua ritualul de seară cu timp petrecut departe de ecrane, cu o carte în mână și un ceai delicios. 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion