Antena 3 CNN Actualitate Precizări ale Institutului de Sănătate Publică cu privire la scandalul radiațiilor periculoase din centrul Capitalei

Precizări ale Institutului de Sănătate Publică cu privire la scandalul radiațiilor periculoase din centrul Capitalei

1 minut de citit Publicat la 15:04 14 Feb 2017 Modificat la 15:04 14 Feb 2017

In contextul aparitiei in presa a informatiilor cu privire la existenta unor niveluri crescute de radioactivitate la Muzeul Național de Geologie din București, Institul National de Sanatate Publică face urmatoarele precizari:

• Raportul la care se face referire in presa, aduce informatii cu privire la doua tipuri si niveluri reglementate de expunerea la radiatii ionizante, cea profesionala, pentru lucratorii expusi, si cea a populatiei.

• Raportul la care se face referire se refera la conditiile munca din cadrul Muzeului National de Geologie, fiind vorba de expunerea profesionala la radiatii ionizante in contextul masurilor ce trebuiesc luate de angajator pentru minimizarea expunerii la radiatii ionizante, si nu un raport de sanatate publica.

• Conform legistaliei Romaniei si UE, nivelurile reglementate pentru expunerea profesionala sunt de 20 mSv/an, de 20 de ori mai mari decat nivelul de xpunere a populatiei (1 mSv/an). In acest sens, desfasurarea activitatilor care presupun lucrul in medii de radioctivitate crescuta, poate avea loc doar cu autorizatie din partea CNCAN, iar lucratorii trebuie sa fie monitorizati dozimetric.  Conform rezultatelor Laboratorului de Dozimetrie Individuala din cadrul INSP, dozele individuale incasate de personalul monitorizat (8 persoane) se afla sub limita de detectie.  Ca urmare, nu se poate afirma ca exista o legatura cauzala intre desfasurarea activitatii din cadrul institutiei si patologia semnalata.

• In ceea ce priveste expunerea populatiei, raportul mai sus mentionat  (pag.3) evidentiaza faptul ca valorile de fond masurate in aer se inscriu in limitele normale ale radioactivitatii de fond din Bucuresti. Mai mult, luand in considerare caracteristicile expunerii, inclusiv pentru exponatele cu radioactivitate crescuta fata de nivelul de fond, respectiv, caracterul ocazional si timpul limitat de stationare in perimetrul salilor muzeului nu sunt de natura a genera riscuri pentru populatie.
In concluzie, semnalarile cu privire la riscurile pentru populatia aflata in proximitatea Muzeul Național de Geologie din București nu sunt intemeiate.

Citiți și: Tolo.ro: Radiații de 200 de ori mai puternice decât limitele admise, în apropierea protestatarilor din Piața Victoriei. Directorul Institutului Geologic Român, demis

Cătălin Tolontan își cere scuze publice. Care e motivul

Etichete: radiatii
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole