După ce indexarea cu rata inflaţiei a îngroşat rândurile pensionarilor care plătesc impozitul pe venit, PNL vine acum cu o nouă variantă şi vrea să modifice taxarea seniorilor.
Liberalii cer ca pensiile mai mici de 3.000 de lei să fie scutite de impozitul pe venit de 10%.
În prezent, doar pensiile mai mici de 2.000 de lei sunt scutite de impozit, iar indexarea cu 13,5% a făcut ca mai mulți pensionari să depăşească pragul de 2.000 de lei şi astfel să fie buni de plată.
"1. Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor contributive în 2024! Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate.
Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei.
O pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei.
2. Schimbări au apărut în privința pensiilor de serviciu calculate în baza unor legi speciale.
Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu și le-a apropiat de principiul contributivității.
A fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive inclusiv pentru pensiile aflate în plată.
Sunt două plafoane:
- 20% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
- 15% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat", precizează Ministerul Muncii", precizează Ministerul Muncii.
Casa de Pensii, anunţ pentru românii cu pensii sub 2.000 de lei
Pensionarii din România sunt vizaţi de o parte din modificările importante aduse de noul Cod fiscal, astfel că unii bătrâni vor trebui să plătească impozit.
Schimbările aduse în noul Cod fiscal se reflectă şi la modul în care vor fi impozitate unele pensii ale românilor, în funcţie de suma pe care aceştia o încasează lună de lună.
Casa Națională de Pensii Publice a publicat recent noul mecanism de impozitare al pensiilor din România.
Pensionarii români care plătesc/nu plătesc impozite
În cazul pensionarilor din România, impozitarea începe de la suma de peste 2.000 de lei în sus. Cu alte cuvinte, românii care au o pensie de sub 2.000 de lei nu vor fi impozitați.
În rest, conform datelor de la Casa de Pensii, se va aplica un impozit în funcţie de suma primită.
În același context, CNPP a oferit detalii referitoare la modul de calcul al impozitului pe venit în cazul pensiilor de serviciu.
Instituția atrage atenția asupra faptului că venitul mediu net implicat în acel calcul este de 4.426 de lei.
"Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.
Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitării cu 10%.
Persoanele fizice, cu venituri din pensii beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
Câştigul salarial mediu net utilizat la calculul impozitului pe venitul din pensii de serviciu este de 4.426 lei", informează Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Aceste reguli de impozitare sunt parte dintr-un efort mai larg de ajustare a sistemului de pensii, care include și recalcularea pensiilor în septembrie 2024, folosind o nouă formulă de calcul.
Aceasta va lua în considerare valorile punctelor de contributivitate, stabilitate și perioade asimilate și necontributive.
Vezi şi: Pensionarii români care vor primi peste 1.000 de lei în plus la pensie, din ianuarie 2024