Antena 3 CNN Life Sănătate Poziția corectă a mâinii la măsurarea tensiunii. Ce să nu faci cu 30 de minute înainte

Poziția corectă a mâinii la măsurarea tensiunii. Ce să nu faci cu 30 de minute înainte

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 17:04 10 Oct 2024 Modificat la 17:52 10 Oct 2024

Un nou studiu a descoperit că poziția incorectă a brațului în timpul măsurării tensiunii arteriale, fie acasă, fie la cabinetul medicului, poate duce la rezultate „semnificativ mai mari” decât atunci când brațul este poziționat corect și anume sprijinit corespunzător pe o masă, cu mijlocul manșetei poziționat la nivelul inimii.

Acest lucru sugerează că măsurătorile inexacte ale tensiunii arteriale din cauza poziției incorecte a brațului ar putea duce la diagnosticarea greșită a hipertensiunii, ceea ce îngrijorează experții, deoarece poate duce la tratamente inutile, scrie CNN.

Studiul, publicat în jurnalul JAMA Internal Medicine, a constatat că susținerea brațului în poală în timpul măsurării poate duce la o supraestimare a tensiunii sistolice cu 3,9 mm Hg și a celei diastolice cu 4 mm Hg. Dacă brațul este lăsat să atârne pe lângă corp, tensiunea sistolică poate fi supraestimată cu 6,5 mm Hg, iar cea diastolică cu 4,4 mm Hg.

„Medicilor ar trebui să li se reamintească importanța acordării timpului necesar pentru a urma acești pași corect,” a declarat autorul principal al studiului, dr. Tammy Brady, vicepreședinte pentru cercetare clinică în cadrul departamentului de pediatrie de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins și director medical al programului de hipertensiune pediatrică de la Centrul pentru Copii Johns Hopkins.

„Sper doar că acest studiu va crește gradul de conștientizare cu privire la cât de importantă este poziția brațului pentru acuratețea măsurării tensiunii arteriale,” a adăugat Brady.

„De asemenea, sper ca studiul să-i educe pe pacienți, astfel încât să poată insista pentru măsurători corecte atunci când se află într-o clinică,” a continuat ea. „Ținând cont că atât de mulți pacienți se bazează pe măsurători efectuate acasă pentru diagnostic, evaluarea și tratamentul hipertensiunii arteriale, sper că acest lucru îi va educa în privința modului corect de a-și poziționa brațele, deoarece concluziile noastre se aplică și măsurătorilor de acasă.”

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au recrutat 133 de adulți din Baltimore, Maryland, în perioada august 2022 - iunie 2023, pentru a participa la studiu. Participanții, cu vârste între 18 și 80 de ani, au fost repartizați aleatoriu pentru a li se măsura tensiunea arterială cu brațele poziționate în trei moduri diferite: sprijinite pe un birou, așa cum este practica standard recomandată, sprijinite în poală, sau lăsate să atârne pe lângă corp, nesusținute.

Fiecare participant a fost supus la un total de 12 măsurători ale tensiunii arteriale, cu brațele în fiecare dintre aceste poziții.

Atunci când brațele erau sprijinite pe un birou, conform recomandărilor ghidurilor clinice standard, valoarea medie a tensiunii arteriale a participanților a fost de 126/74.

În schimb, când brațele participanților erau sprijinite în poală, tensiunea arterială medie a fost de 130/78, iar atunci când brațele erau lăsate să atârne pe lângă corp, media a fost de 133/78.

„Nu mă așteptam ca diferența să fie atât de mare atunci când brațele erau plasate în cele două poziții alternative. Am testat aceste poziții pentru că ele reflectă modul în care majoritatea oamenilor își măsoară tensiunea arterială, conform datelor și observațiilor personale,” a spus Brady. „Ne-am așteptat la o diferență, dar am fost surprinși de cât de mare a fost aceasta.”

Cum să verificați corect tensiunea arterială

Noile descoperiri ale studiului se aliniază cu cercetări anterioare care au demonstrat că pozițiile nesusținute ale brațului sau plasarea acestuia sub nivelul inimii pot supraestima tensiunea arterială.

„Știm că poziția brațului influențează măsurarea tensiunii arteriale, iar acest studiu ne oferă o estimare mai precisă a acestui impact,” a declarat dr. Nichola Davis, vicepreședinte la NYC Health and Hospitals.

„Acest efect este observat la participanți indiferent de nivelul tensiunii arteriale, dar este mai pronunțat la cei cu tensiune arterială ridicată. Aceste constatări sunt esențiale, deoarece diagnosticăm și tratăm hipertensiunea pe baza măsurătorilor tensiunii arteriale, iar acestea trebuie să fie precise,” a adăugat Davis.

Cercetătorii au subliniat, în studiul lor, că „cele mai recente ghiduri de practică clinică recomandă câțiva pași esențiali pentru măsurarea corectă,” printre care:

  • Utilizarea unei manșete de dimensiune adecvată
  • Susținerea spatelui
  • Așezarea picioarelor pe podea, neîncrucișate
  • Poziționarea corectă a brațului — manșeta trebuie să fie la nivelul inimii, iar brațul sprijinit pe o masă.

Ce să nu faceți înainte de a vă măsura tensiunea

Dr. Gail Adler, endocrinolog cardiovascular la Spitalul Brigham and Women, care nu a fost implicată în studiul recent, a subliniat câțiva pași importanți pe care oamenii ar trebui să îi urmeze înainte de a-și verifica tensiunea arterială: „Cu 30 de minute înainte de măsurarea tensiunii arteriale, evitați fumatul, exercițiile fizice, cofeina, alcoolul și stresul.”

Adler a adăugat că măsurătorile tensiunii arteriale făcute acasă sunt adesea mai precise decât cele făcute în clinică, deoarece pacienții sunt adesea mai relaxați în mediul lor familiar.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole