Antena 3 CNN Life Povestea teribilă a unei femei care iubește să gătească și să mănânce, dar e nevoită să trăiască fără limbă

Povestea teribilă a unei femei care iubește să gătească și să mănânce, dar e nevoită să trăiască fără limbă

G.M.
2 minute de citit Publicat la 23:58 03 Noi 2024 Modificat la 00:37 04 Noi 2024

Laura Marston a fost dintotdeauna pasionată de gătit și iubește să mănânce, dar realitatea „brutală” a unui diagnostic de cancer al cavității bucale i-a schimbat radical viața. După ce a rămas fără limbă, ea a trebuit să învețe să mănânce într-un mod diferit. O organizație nonguvernamentală spune că în ultimii 20 de ani, acest tip de cancer a înregistrat o creștere record de 133%, scrie Sky News.

Laura Marston a fost diagnosticată cu cancer al cavității bucale în 2019.

Ea și-a făcut publică povestea, deoarece numărul cazurilor de persoane diagnosticate cu aceeași boală cca ea au atins un nivel record în Marea Britanie, depășind pentru prima dată 10.000 de cazuri, potrivit Oral Health Foundation.

Organizația spune că anul trecut au fost identificate 10.825 de cazuri, adică o  creștere de 133% în ultimii 20 de ani. Anul trecut, 3.637 de persoane din Marea Britanie și-au pierdut viața din cauza acestui tip de cancer.

„Mi s-a spus că nu voi mai vorbi, nu voi mai mânca niciodată”

Laura Marston avea 39 de ani când a fost diagnosticată și, în ciuda faptului că a cerut sfaturi de la medici și stomatologi, au trecut luni de zile până când boala a fost confirmată. Limba ei nu a putut fi salvată și a trebuit să fie îndepărtată.

Femeia a povestit că s-a confruntat cu o realitate „brutală”: „Mi s-a spus că nu voi mai vorbi, nu voi mai mânca niciodată și că ar trebui să am un tub montat”, a spus ea. De atunci, a învățat să mănânce și să vorbească din nou și a scris o carte de bucate pentru a le permite celor aflați în situații similare să se bucure în continuare de mâncare gustoasă.

Până să ajungă însă în acest punct s-a confruntat cu multe provocări.

"Nu pot doar să mă așez la masă. Trebuie să planific, am multe de aranjat. Plus că e un risc mare să mă sufoc. Este înfricoșător", a mai spus Marston.

Potrivit Oral Health Foundation, aproximativ unul din trei (31%) cazuri de cancer oral apare pe limbă. Aproximativ unul din cinci (22%) dintre acestea se localizează în amigdale. Alte zone afectate sunt buzele, gingiile, interiorul obrajilor, cerul gurii.

„Este îngrijorător să vedem că din nou numărul cazurilor a crescut. Este prima dată când au trecut peste 10.000, acum ajungând într-adevăr la 11.000. Oamenii trebuie să fie conștienți de ceea ce se întâmplă în gură, să verifice dacă există pete neobișnuite roșii sau albe, noduli în gât și să fie conștienți de factorii de risc”, a declarat dr Nigel Carter OBE, directorul executiv al Oral Health Foundation.

Care sunt factorii de risc

Fumatul și consumul excesiv de alcool rămân factori de risc semnificativi pentru cancerul la nivelul cavității bucale, dar ONG-ul spune că înregistrează și un număr tot mai mare de cazuri legate de virusul HPV.

Cancerul bucal poate afecta pe oricine, dar datele arată că în Marea Britanie, cei mai afectați sunt bărbații (66%), cei peste 50 de ani reprezentând 90% din toate cazurile.

 „Trebuie să creștem gradul de conștientizare asupra  simptomelor, a factorilor de risc și, cel mai important, a importanței depistării din timp. Prea multe cazuri sunt diagnosticate prea târziu, adesea în stadiul cel mai avansat. Acest lucru trebuie să se schimbe”, a susținut medicul Carter.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole