Antena 3 CNN Actualitate Povestea stupefiantă la propriu a atletului român despre care federația susține că ”s-a dopat pe bani publici”

Povestea stupefiantă la propriu a atletului român despre care federația susține că ”s-a dopat pe bani publici”

3 minute de citit Publicat la 09:33 28 Iul 2016 Modificat la 09:33 28 Iul 2016

Cătălin Tolontan şi echipa sa de jurnalişti de investigaţie publică, joi, pe tolo.ro povestea uluitoare a lui Mihai Donisan, singurul atlet român din ultimii 16 ani care ar putea fi exclus de la Olimpiadă.

''Când, pe 22 aprilie 2016, îi sună la ușa casei oamenii de la Agenția Națională Anti-Doping atletul Mihai Donisan nu tresare.

Sau așa susține.

„Știam că vom face trei controale înainte de Rio și e foarte bine că se întâmplă așa”, povestește el.

E cel mai în formă săritor român în înălțime din țară și urmează să reprezinte România la Jocurile Olimpice. Și înainte de Londra 2012 fusese cel mai bun, dar se putea califica doar cu barem B, ceea ce COSR nu accepta.

În 2012, olimpismul românesc își permitea încă selecția, astăzi mai avea puțin și venea cu planorul peste Atlantic.

Donisan e chiar o soluție.

Probele din 22 aprilie ies însă pozitiv la Meldonium. Dopat!

Cantitatea depistată e mică, dar „sportivul răspunde pentru orice există în corpul său, sunt abolut de acord cu asta”, recunoaște Donisan.

În mai, imediat după rezultatul pozitiv, COSR îl anunță că nu mai e în lot. „Un lucru normal, ei au avut mereu toleranță zero față de dopaj”, zice atletul.

Și începe o luptă pe cont propriu. Donisan contra WADA, mă lași?!

„Foarte mulți sportivi, din toată lumea, au luat Meldonium. Eu iau din 2012 câte o pastilă mică, de 500 de mg, luni, miercuri și vineri. Mi l-au adus prietenii din Moldova, cumpărat din farmacie. E un medicament al cărui prospect are indicații speciale pentru sportivi și care rotejează inima în condiții de efort mare”, povestește bărbatul de 28 de ani.

Nu ai medic?

De data asta zâmbește. „La cât se câștigă în atletism?! Nu ne permitem medici individuali”. Și medicii de la lot? „Unii comunică. Alții, mai puțin”, spune el.

Conversația are loc înainte să cadă vestea.

În momentul în care discutăm, Mihai Donisan, „sportiv de 20 de ani din 28 trăiți și cu 15 ani de controale doping fără probleme”, își deapănă povestea uluitoare.

Să recapitulăm datele!

Pe 22 aprilie i se ia proba.

La jumătatea lui mai află că e pozitivă la Meldonium.

Atletul nu neagă, dar spune că nu a mai folosit medicamentul din decembrie 2015, după care Meldoniumul a fost interzis.

Și de ce ți-a fost găsit în organism în aprilie 2016 dacă nu mai luaseşi de mai bine de trei luni?

„Pentru că Meldoniumul rămâne în corp foarte mult! WADA a descoperit asta abia după ce ne făcuse trișori pe toți. Ceea ce nu e deloc corect. Să iei decizia și abia apoi să cauți datele științifice nu e un mod de a proceda!”, spune el.

Se declară nevinovat și WADA îi ia la verificat mai multe teste din urmă.

Analizele se fac în Austria, la un laborator specializat în depistarea de Meldonium.

Rezultatul se măsoară în semne de exclamare. Românul este reabilitat!

Inițial este iertat printr-o procedură provizorie, stârnită de multele cazuri internaționale de sportivi care îşi dau seama că WADA s-a grăbit să-i suspende și că, de fapt, a realizat un studiu care le e favorabil sportivilor incriminați.

Între sportivi și WADA e lupta dintre muți și surzi.

Meldoniumul e un fenomen de masă, o arcă a lui Noe pe care s-au urcat toate inimile obosite ale campionilor. Ei știu ce au făcut și, cu siguranță, unii n-au renunțat dintr-o dată la tratament.

Pe de altă parte, cu burghiul sub cală, WADA dă găuri fără să știe dacă ce au luat cei de pe punte e mul, e puțin, cît rezistă în organism și care este curba eliminării meldoniumului.

”Știu sigur că o groază de sportivi români au luat meldonium. Și acum este probabil în organismul lor. De pildă, caiaciștii nu erau niciodată prinși dacă nu urmau să meargă la Rio. Sînt mulți în situația lor”, spune Donisan.

Cu o săptămână înainte de a pleca lotul în Brazilia, Mihai Donisan este reabilitat definitiv. O săptămînă!''

Continuare, pe tolo.ro.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole