Antena 3 CNN Externe Povestea profesorului american închis în Rusia, care n-a ajuns pe lista schimbului de prizonieri. Sora lui spune că a simțit "trădare"

Povestea profesorului american închis în Rusia, care n-a ajuns pe lista schimbului de prizonieri. Sora lui spune că a simțit "trădare"

Georgiana Marina
2 minute de citit Publicat la 09:23 05 Aug 2024 Modificat la 09:23 05 Aug 2024

Sora lui Marc Fogel, un profesor american închis în Rusia după ce a fost acuzat de deținere de canabis, a declarat pentru BBC că și-ar fi dorit ca fratele ei să fie printre cei eliberați în urma schimbului istoric de prizonieri SUA-Rusia de la începutul acestei săptămâni, scrie BBC. După ce a aflat că fratele ei nu se afla pe lista celor care urma să fie eliberați, a declarat că s-a simțit ca și când a fost „trădată”.

Marc Fogel, în vârstă de 63 de ani, a fost arestat pe un aeroport în august 2021 și acuzat că transporta o cantitate mică de marijuana medicală, care îi fusese prescrisă în SUA.

Născut în Pittsburgh, Pennsylvania, el era profesor la Școala Anglo-Americană din Moscova. în timp ce își ispășește pedeapsa de 14 ani de închisoare, el le-a predat limba engleză altor deținuți.

Anne Fogel, sora profesorului, a declarat că a vorbit ultima oară cu fratele ei miercuri, când familia lor a făcut „eforturi mari” ca să fie și el pe lista prizonierilor americani eliberați.

Reporterul Evan Gershkovich, veteranul marinei Paul Whelan și jurnalistul Alsu Kurmasheva au fost aduși în SUA după ce au fost eliberați prin cel mai mare schimb de prizonieri între Rusia și Occident de la Războiul Rece.

Anne Fogel a vorbit într-un interviu pentru BBC despre demersurile familiei: „I-am sunat senatori, congresmeni și ambasadorii noștri, foști ambasadori ruși care au servit acolo, și nu aveam nicio veste pentru el, deși știa că ceva se întâmplă”.

Anne a spus că fratele ei ar fi știut că avea loc un schimb de prizonieri pentru că „sunt știri non-stop în coloniile penale rusești”.

„Știa că ceva se întâmplă, pentru că... Paul Whelan fusese mutat, iar Evan (Gershkovich) fusese mutat și el”.

După ce a aflat că fratele ei nu era pe listă, femei a declarat că a simțit ca și cînd a fost „trădare”.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat joi, în ziua schimbului de prizonieri, că SUA încă „lucrează activ pentru a obține eliberarea lui (a lui Mark Fogel)”.

Întrebat despre cazul americanului a doua zi, președintele Biden a spus: „nu renunțăm”.

„Administrația americană a realizat un schimb magistral, incredibil și ar trebui să fie felicitați... și sunt foarte fericit pentru revenirea lui Paul, Evan și Alsu. Mi-aș fi dorit doar ca fratele meu să fie printre ei”, a spus Anne Fogel.

Anne a spus că a transmis un mesaj la Casa Albă: „Vă rog. Faceți tot ce puteți ca să îl scoateți și pe el. E cel mai în vârstă de acolo și este cel mai bolnav”.

Consilierul adjunct al Consiliului de Securitate Națională a Casei Albe, Jonathan Finer, a declarat duminică la CBS Face the Nation că „s-a acționat pentru a încerca includerea în acord și a lui Marc” și că eforturile în acest sens continuă.

Finer nu a spus dacă americanul ar putea fi eliberat și adus în SUA până la  sfârșitul administrației Biden, în ianuarie.

 

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole