Antena 3 CNN Externe Povestea lui „Silver”, soldatul rus care a dezertat la ucraineni după ce a aruncat o grenadă în dormitorul comandanților săi

Povestea lui „Silver”, soldatul rus care a dezertat la ucraineni după ce a aruncat o grenadă în dormitorul comandanților săi

de Robert Kiss    |   

Un soldat rus, cu numele de cod „Silver, a dezertat din armata Moscovei și a s-a alăturat ucrainenilor. Militarul în vârstă de 24 de ani a luat legătura cu ucrainenii și s-a oferit să le furnizeze informații, cerând în schimb să fie ajutat să fugă. „Silver” a trecut de partea ucrainenilor în cele din urmă, nu înainte de a arunca o grenadă în dormitorul ofițerilor, potrivit The Kyiv Independent.

Soldatul în vârstă de 24 de ani, cu numele de cod „Silver”, i-a contactat pe ucraineni la începutul anului 2024, după ce a fost martor la atrocitățile comise de unitatea și comandanții săi.

„Silver” ar fi furnizat apoi ucrainenilor informații secrete despre locația trupelor ruse și planurile pentru operațiuni militare.

Într-o conferință de presă, soldatul a povestit cum a aruncat o grenadă într-un puț de ventilație în locul în care dormea ​​comandantul său, înainte să fugă la ucraineni. Incidentul a avut loc în apropierea orașului Ocheretyne din regiunea Donețk.

La conferința de presă, „Silver” a spus că comandantul a fost rănit în urma atacului cu grenadă, dar nu este sigur dacă a murit,. Este posibil ca adjunctul comandantului să fi fost și el rănit, a adăugat el. Apoi a scăpat și s-a întâlnit cu oficiali ai serviciilor de informații militare și reprezentanți ai legiunii „Rusia Liberă”.

Inițial, „Silver” a studiat pentru a fi paramedic dar a devenit operator de drone.

A fost repartizat într-o așa-numită unitate „Storm-Z”, care sunt adesea folosite în atacuri de tip val uman, care au ca rezultat pierderi grele.

„Silver” urmează acum un curs de pregătire pentru noii recruți din legiune și în curând va lupta împotriva Rusiei.

Serviciile de informații militare ale Ucrainei au lansat proiectul „ Vreau să trăiesc ” în 2022 pentru a ajuta soldații ruși să dezerteze și să treacă de partea ucraineană.

Una dintre cele mai importante dezertări a avut loc în august 2023, când un pilot rus pe nume Maksim Kuzminov s-a predat împreună cu elicopterul său Mi-8. Kuzminov a fost ulterior asasinat în Spania în februarie 2024.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile