Antena 3 CNN Life Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”

Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 22:40 17 Oct 2024 Modificat la 22:45 17 Oct 2024

Într-o dimineață cețoasă de octombrie, vinificatorul Vincent Bolenor își adună echipa printre rândurile de viță de vie încărcate cu struguri. Ei își vor petrece următoarea zi culegând fructele de pe ramurile cultivate cu grijă și stivuindu-le în camioane, pregătite pentru presare.

[GAL layout="5"]

Este o scenă care se repetă în toată Franța, în această perioadă a anului, când țara recoltează fructele care fac vinurile sale celebre printre cunoscătorii din întreaga lume. Dar Bolenor și echipa sa nu se află în regiunile vinicole clasice Bordeaux, Burgundia, Languedoc sau Loire. Ei sunt în mijlocul Parisului, relatează CNN.

Clos Montmartre, situat în partea de nord a Montmartre, cartierul plin de artă încoronat de maiestuoasa catedrală Sacre Coeur, este o podgorie mică, dar pitorească, care adăpostește aproximativ 2.000 de vițe de vie producătoare de struguri, care cresc fără să țină cont de faptul că se află în inima capitalei franceze.

În fiecare octombrie, strugurii se recoltează chiar sub nasul locuitorilor orașului

Strugurii sunt o rămășiță a vremurilor când Montmartre era un sat pitoresc înconjurat de podgorii. Situat mai la nord și mai puțin însorit decât alte podgorii franceze mai prestigioase, acesta producea vin de o calitate îndoielnică și a dispărut treptat când a devenit parte a Parisului în 1860.

Dar tradiția cultivării viței de vie în Montmartre a supraviețuit. Astăzi, Clos Montmartre este o parcelă mică, pitorească, ascunsă de haosul orașului, sub ochii vigilenți ai Muzeului Montmartre. În fiecare octombrie, grădinarii parizieni se adună alături de pasionații de vin urban pentru a recolta acești struguri chiar sub nasul locuitorilor orașului.

Anul acesta nu este cu nimic diferit. În timp ce parizienii somnoroși trec pe lângă ei în drum spre serviciu și camioanele de livrări trec pe lângă ei, grădinarii locali se pregătesc să efectueze o recoltă anuală care are loc aici încă din secolul al XII-lea.

Cu mai puțin de 2.000 de sticle produse anual, acest vin de mici dimensiuni este vândut în principal la licitație. Toate încasările merg la finanțarea programelor sociale din arondismentul 18, cartierul divers al Parisului în care se află podgoria.

Banii din vânzarea vinului merg către cauze caritabile

„Montmartre a fost un cartier foarte sărac până în anii 1950, iar oamenii și-au construit întotdeauna propria solidaritate aici”, explică Eric Lejoindre, primarul arondismentului 18.

„Și de aceea este atât de important pentru noi chiar și acum să menținem aceste tradiții și spiritul în care au fost create aceste tradiții. Lucrul la vița de vie în Paris este excepțional, mai ales în Montmartre”, spune Bolenor. „Iar faptul că vânzările de vin merg către cauze caritabile face farmecul și mai puternic.”, spune edilul.

Pe măsură ce recolta continuă, camioanele încărcate cu struguri coboară dealul Montmartre până la primăria din arondismentul 18. La subsolul acestei grandioase clădiri guvernamentale se află o cramă aproape necunoscută, unde strugurii din podgoria orașului sunt prelucrați și îmbuteliați pentru a produce vin.

Sylviane Leplâtre, oenologul rezident al Clos Montmartre, așteaptă la cramă pentru a prelucra strugurii. Ca vinificator responsabil de această operațiune, ea știe că nu este o sarcină simplă. În plus față de amplasarea răcoroasă a podgoriei, solul din capitala Franței este ușor și nisipos, ceea ce înseamnă că este lipsit de fertilitate.

Dar, în calitate de agronom-oenolog cu toate calificările, este pregătită pentru provocare. Prin munca asiduă, expertiza și intuiția lui Leplâtre, vinul din Montmartre pare să câștige recunoaștere.

Ea folosește o abordare personalizată, alegând soiuri mai bine adaptate la terroir-ul parizian și adaptând metodele de procesare la strugurii recoltați. Bazându-se pe cunoștințele dobândite din munca sa în podgoriile din întreaga lume, ea spune că încearcă să facă aromele să cânte și lucrează cu natura, mai degrabă decât împotriva ei.

Cât costă o sticlă de vin din Montmartre

Leplâtre și echipa sa produc atât vin roșu, cât și vin rosé. Ambele se caracterizează prin culoarea lor bogată și calitățile foarte aromate. Roșu este ușor corpolent, cu taninuri reduse și, potrivit lui Leplâtre, funcționează bine ca aperitiv.

„Recent, am avut vinul degustat în orb de un somelier. Acesta nu a fost în stare să recunoască faptul că era din Montmartre și l-a găsit foarte bun”, adaugă ea zâmbind.

Eric Lejoindre conchide: „Există un aer de mister în jurul vinului. Misterul este o parte din ceea ce face festivalul vinului Montmartre și istoria Montmartre speciale. Așadar, păstrăm un pic de secret, dar un secret larg împărtășit.”

Deși este în mare parte scos la licitație, este încă posibil să faceți rost de o sticlă. Vinul este vândut pe tot parcursul anului la Muzeul Montmartre. O sticlă de roșu se vinde cu 35 de euro, în timp ce rosé-ul se vinde cu 30 de euro.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole