Antena 3 CNN Externe Mapamond Povestea dramatică a alpinistului mort după o ascensiune istorică. „A căzut în gaura iadului. Am coborât după el. A durat ore întregi”

Povestea dramatică a alpinistului mort după o ascensiune istorică. „A căzut în gaura iadului. Am coborât după el. A durat ore întregi”

R.K.
2 minute de citit Publicat la 19:06 03 Noi 2024 Modificat la 19:21 03 Noi 2024

Alpinistul slovac Ondrej Huserka a murit în timpul coborârii de pe vârful nepalez Langtang Lirung din Himalaya, cu o înălţime de 7.234 de metri, după o ascensiune istorică pe versantul estic, a anunţat duminică o asociaţie slovacă de alpinism, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Familia şi prietenii săi trebuie să accepte ideea că el nu mai este printre noi", a scris organizaţia SHS James într-un comunicat.

"Condiţiile meteorologice" nu au permis lansarea unei operaţiuni pentru găsirea trupului său, a precizat organizaţia.

Alpinistul în vârstă de 34 de ani, membru al echipei naţionale de alpinism, a căzut joi într-o crevasă, a anunţat anterior pe Facebook partenerul său ceh de escaladă Marek Holecek. Cei doi tocmai încheiaseră prima ascensiune realizată pe versantul estic.

"El a lovit o suprafaţă înclinată după o cădere de opt metri, apoi a continuat să alunece de-a lungul unui labirint, în adâncurile gheţarului", înainte de a rămâne blocat cu capul înainte în partea de jos, a povestit Holecek într-o relatare dramatică.

Holecek a coborât în rapel până la Huserka şi a reuşit să-l scoată, însă alpinistul slovac "nu-şi mai simţea picioarele, iar braţele îi erau paralizate".

"Am stat cu el timp de patru ore până când a murit", a scris Marek Holecek.

Povestea dramatică a lui Marek Holecek împărtășește momentul accidentului dar și ultimele ore din viață ale alpinistului.

„În cele din urmă, am reușit să îl trag pe Ondra spre mine. Amândoi respiram greu, epuizați. „Ce te doare?” Am întrebat. „Nimic.” Ușurat, i-am spus: „Atunci să ne mișcăm, să ieșim din această groapă.”

Mișcările lui erau ciudat de rigide. La început, am pus-o pe seama timpului petrecut acolo, până am înțeles. Coloană ruptă și pleoape umflate pe care nu voiam să le văd aduceau veștile proaste... Nu-și simțea picioarele, iar brațele îi erau paralizate.

Răspunsurile erau total confuze...Steaua lui părea că apune în timp ce stătea în brațele mele... a durat ore întregi.

Nu contează cum am ieșit din acea gaură a iadului și să traversez ghețarul sălbatic a doua zi... Sunt aici, iar cel de deasupra care mi-a dat această șansă a vrut să pot spune această poveste. În schimb, sunt împovărat cu durerea și imaginile pe care le voi duce până la ultima mea suflare. Îmi pare atât de rău pentru Ondra, un tip minunat, un alpinist priceput și un zâmbet constant. Gândurile mă bântuie – de ce el și nu eu?”, a scris pe Facebook Holecek.

„Unul dintre cei mai buni alpiniști”

Descris de ziarul slovac SME drept "unul dintre cei mai buni alpinişti" din ţară, Ondrej Huserka se remarcase prin ascensiuni în Alpi, Patagonia, Munţii Pamir şi Himalaya.

Un alpinist sloven, Tomaz Humar, în vârstă de 40 de ani, a murit în 2009 în masivul Langtang Lirung, în timpul unei ascensiuni solo pe versantul sudic.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ondro huserka (@ondrej.huserka)

Citește mai multe din Mapamond
» Citește mai multe din Mapamond
TOP articole