Este vorba despre colonelul Oleg Babii (foto principală și interior).
Acesta a participat la operațiunea de distrugere, în Rusia, a trei bombardiere Tupolev TU-22M3, cu capacitatea de a transporta arme nucleare.
Oficialii ucraineni au semnalat incidentul în luna august anul trecut.
Anton Gherașcenko, un consilier al ministrului ucrainean de Interne, a difuzat la momentul respectiv imagini despre care a spus că ilustrează distrugerea a două aparate Tu-22M3 pe aerodromul militar Solțî din regiunea Novgorod.
La momentul respectiv, oficialul ucrainean citat menționa că bombardierele rusești au fost distruse în urma unui atac cu drone.
În prezent, serviciul militar ucrainean de spionaj confirmă că operațiunea a fost executată la fața locului de o echipă de militari ai Kievului.
GUR: 600 de kilometri pe jos, prin teritoriul inamic, pentru a scoate din uz trei bombardiere nucleare rusești
"În calitate de membru al unui grup de recunoaștere, Oleg Babii a parcurs pe jos peste 600 de kilometri prin teritoriul inamic pentru a îndeplini o misiune specială de luptă: oprirea bombardamentelor aeriene efectuate de teroriștii ruși asupra orașelor pașnice din Ucraina.
După ce au pătruns adânc în spatele liniilor inamicului, cercetașii și-au îndeplinit sarcina: au distrus un bombardier rusesc TU-22M3 și au scos din uz alte două, dar au suferit și pierderi ireparabile.
Revenind pe teritoriul controlat de Ucraina, grupul de recunoaștere al colonelului Oleg Babii a căzut într-o ambuscadă și s-a angajat într-o luptă inegală cu invadatorii ruși.
În această bătălie, la 30 august 2023, în timp ce acoperea retragerea camarazilor săi de luptă, locotenent-colonelul ucrainean de recunoaștere Oleg Babii a fost rănit mortal și ucis", a comunicat GUR.
El a fost decorat post-mortem cu titlul "Erou al Ucrainei", fiindu-i acordată cea mai înaltă distincție, Steaua de Aur.
Potrivit sursei citate, în urma invaziei ruse, Babii a participat activ la nouă misiuni de recunoaștere reușite în spatele liniilor inamice și la 12 misiuni speciale de organizare și susținere a mișcării de rezistență, atât în teritoriile ocupate din Ucraina, cât și în spatele liniilor inamice.
"A identificat până la 70 de ținte inamice strategice importante: posturi de comandă, echipamente militare, echipamente de geniu și fortificații. Informațiile au fost folosite de Forțele Armate ale Ucrainei pentru a planifica operațiuni de eliberare a teritoriilor ocupate și pentru a lovi ținte inamice importante.
Datorită îndeplinirii cu succes a sarcinilor de către grupul colonelului Babii, a fost posibilă dezorganizarea logisticii ocupanților, distrugerea instalațiilor importante ale acestora și a elementelor de infrastructură critică.
Unități întregi ale forțelor de ocupație rusești și-au pierdut capacitatea de luptă, comanda și controlul trupelor și armelor, au suferit întreruperi ale comunicațiilor și, astfel, și-au pierdut eficiența în interacțiunea cu trupele de susținere din spatele lor", a precizat GUR.
Oleg Babii avea 33 de ani când a murit.
El lasă în urmă o soție și doi copii, dintre care fiica cea mică avea doar un an la momentul morții tatălui ei.