Sfântul Nicolae, cunoscut și sub numele de Moș Nicolae, s-a născut în orașul Patara, situat în provincia Licia, în Asia Mică, zona Turciei de astăzi.
Sfântul a crescut într-o familie bogată, însă încă de mic s-a remarcat prin faptele sale bune față de cei săraci și față de copii.
Când părinţii au trecut la cele sfinte, Sfântul Nicolae nu şi-a dorit nimic din averea lăsată, astfel că a decis să o folosească pentru a-i bucura pe cei mai puțin norocoși.
Astfel, în fiecare seară, în secret, Nicolae le lăsa oamenilor săraci diverse daruri, la care aceștia nici măcar nu îndrăzneau să viseze.
Cea mai cunoscută poveste despre Moș Nicolae este legată de o familie care era foarte săracă.
În această familie existau trei surori care se apropiau de vârsta căsătoriei, însă, în lipsa banilor, tatăl lor nu le putea asigura zestrea.
Văzând tristețea din ochii tatălui, Nicolae a decis să-l ajute, în secret, să-și căsătorească fetele.
Astfel, într-o seară, Nicolae a lăsat la ușa tatălui un săculeț cu bani, pe care să-l folosească pentru nunta fiicei mari.
Când a găsit punga cu bani la ușă, tatăl a fost extrem de fericit, însă s-a întrebat cine ar fi putut să o lase acolo. Datorită ajutorului Sfântului Nicolae, fata cea mare a avut o zestre frumoasă și s-a căsătorit.
Când a venit și pentru fata mijlocie vremea să se căsătorească, Nicolae a aruncat pe coșul casei o pungă cu bani, provocându-i tatălui o uriașă fericire.
Fata cea mică avea să se căsătorească și ea curând, așa că, de această dată, tatăl a decis să se ascundă și să vadă cine lasă punga cu bani.
Astfel, fără să știe că tatăl stă la pândă, Nicolae a aruncat galbenii pe o fereastră deschisă. În acel moment, tatăl fetelor i-a ieșit în cale, iar Nicolae l-a rugat să-i păstreze secretul.
De atunci, în fiecare an, în noaptea de 5-6 decembrie, se spune că Moș Nicolae le oferă daruri copiilor care au fost cuminți, lăsându-le mai ales dulciuri în ghetuțe.