Mama bebelușului Daniel Iușcenko era în primul trimestru de sarcină când a fugit din Ucraina, la fel ca milioane de alți refugiați, majoritatea femeii și copii, pentru a căuta siguranță într-o altă țară europeană.
După ce Rusia și-a lansat invazia, în urmă cu un an, femeia s-a stabilit în Brașov, unde a și născut.
Locuiesc acum împreună cu bunica, o femeie care are cancer în fază terminală.
"Este foarte greu să te uiţi la ştiri şi să vezi toată mizeria, atacurile cu rachete şi morţii. În fiecare zi se întâmplă ceva şi este greu să vezi asta", a spus mama lui Daniel.
Citeşte şi: Revoltă la o creșă de stat din Sibiu, din cauza copiilor ucraineni înscriși. Ce reclamă părinții
Tatăl lui Daniel, Iaroslav, are 21 de ani și nu poate părăsi Ucraina pentru a fi alături de familia sa din cauza legii marțiale care le interzice bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să plece în timp de război.
Doar cei care au trei sau mai mulți copii sau anumite afecțiuni medicale, pot obține permisiunea de a pleca.
Femeia își amintește ziua în care ea și Iaroslav, care la acea vreme era viitor tată, s-au ținut strâns în brațe la granița dintre Ucraina și Republica Moldova, unde s-au despărțit, în timp ce ea a fugit în Moldova înainte de a trece în România.
"Este greu să ştiu ce va fi în viitor, dar deocamdată mă simt în siguranţă aici, la Braşov, în România. Îmi place foarte mult aici. Am primit ajutor, lucru pentru care sunt foarte recunoscătoare", a mai spus mama lui Daniel.
Deși este departe de contactul fizic pe care mulți proaspeți părinți îl doresc cu copiilor nou-născuți, tehnologia moderna ajută tânăra familie să rămână conectată în timp ce războiul se apropie de intrarea în al doilea an.
Când Daniel avea șase luni, mama lui a decis să îl boteze la o biserică ortodoxă din Brașov. A primit ajutor de la un preot care locuiește în același bloc în care ea a ajuns.
După ce a fugit din Ucraina, Daniel și tatăl său, un student la programare de calculatoare din Kiev, nu s-au întâlnit încă personal.
De când a început războiul, peste 4000 de refugiați ucraineni s-au înregistrat la Centrul de Integrare a Migranților Brașov.