Antena 3 CNN International News Povestea bărbatului care a dat la facultate de 27 de ori. A ajuns la 56 de ani și a picat din nou. Ce îl motivează să continue

Povestea bărbatului care a dat la facultate de 27 de ori. A ajuns la 56 de ani și a picat din nou. Ce îl motivează să continue

Adrian Iclozan
4 minute de citit Publicat la 10:05 27 Iun 2023 Modificat la 10:26 27 Iun 2023

Însă pentru Liang Shi, un bărbat din provincia chineză Sichuan, viața continuă să fie marcată de o neîmplinire personală: nu a reușit să intre la facultate.

El a susținut, recent, epuizantul și stresantul examen cunoscut în China sub numele "gaokao", alături de alți 13 milioane de candidați din întreaga țară.

A fost a 27-a participare a lui Liang la acest test, care se desfășoară pe parcursul a două zile și ale cărui rezultate reprezintă singurul criteriu pentru admiterea la o facultate din cadrul unei universități chineze.

Citește și: Ce loc rușinos a ocupat România în UE la numărul tinerilor cu studii universitare

Rezultatele au fost publicate vineri și i-au confirmat bărbatului cele mai negre temeri: Liang a obținut 428 de puncte din totalul de 750, mai puțin decât rezultatele din anul precedent și insuficient pentru a fi admis la majoritatea universităților, cu atât mai puțin la una de elită, cum este considerată în China Universitatea Sichuan, pe care bărbatul o are în vizor de zeci de ani.

"Sunt atât de dezamăgit! Deși am anticipat că acest test va fi un mic eșec, nu credeam că voi obține un scor mai mic decât cel de anul trecut", a spus el într-un live pe o rețea de socializare, care a fost preluat de postul local Sichuan TV.

Perseverența lui Liang Shi de a intra în mediul academic chinez i-a adus o anumită notorietate, pentru că povestea sa a fost publicată de presa națională.

Însă această perseverență nu a dat roade în planul rezultatelor la examen.

Ce este examenul gaokao

Examenul gaokao poate fi susținut o dată pe an și acoperă patru materii: chineză, matematică, engleză și științe (fizică, chimie și biologie) sau așa numitele "discipline liberale" (politică, istorie și geografie).

În transmisiunea online, Liang spus că s-a simțit "dezamăgit de scorul obținut la toate materiile", dar în special la chineză și la materiile liberale.

Liang Shi s-a prezentat la examen prima oară în 1983, dar nu a reușit să obțină punctajul minim pentru admiterea la facultate, notează publicația China Daily, citată de CNN.

Liang a mai încercat și în următorii doi ani, cu rezultate similare. Ulterior, bărbatul s-a înscris la o școală tehnică, pe care a abandonat-o, a prestat diverse slujbe, inclusiv la o fabrică de cherestea, și s-a căsătorit.

În 1992, Liang Shi a obținut un scor eligibil, dar nu i-a plăcut universitatea

El a continuat să studieze și, ocazional, să dea examenul gaokao.

În 1992, a obținut un punctaj suficient de mare pentru a fi admis la o universitate din Nanjing dar, în mod bizar, s-a declarat nesatisfăcut de ofertă și a refuzat-o.

La un moment dat, bărbatul a depășit limita de vârstă impusă de guvern pentru susținerea examenului gaokao.

Aparent împăcat cu soarta, Liang Shi a lucrat ca vânzător, apoi și-a deschis propria afacere cu materiale de construcții, care a avut succes și care i-a adus câștiguri de milioane de yuani (sute de mii de dolari).

Guvernul chinez scoate limita de vârstă la gaokao

Însă în 2001 guvernul chinez a decis să elimine limita de vârstă pentru gaokao iar visul lui Liang Shi s-a reaprins.

El a susținut examenul în fiecare an, începând din 2010.

Anul trecut a fost unul dificil pentru Liang: bărbatul și-a făcut o rutină din a pleca la 8 dimineața pentru a studia în locația unui prieten și din a reveni acasă abia seara, târziu.

Decis să nu mai repete greșeala din tinerețe, a hotărât să dea curs unei eventualei oferte din partea oricărei universități importante, pe baza rezultatelor la gaokao, renunțând să se cramponeze de Universitatea din Sichuan.

Însă rezultatele publicate vineri au constituit o lovitură pentru el.

"Dacă nu-mi pot atinge obiectivul anul viitor, s-ar putea să renunț. Cred că sunt în regulă din toate punctele de vedere, dar rezultatele dovedesc, din nou, contrariul.

Dacă pot, într-adevăr, să găsesc problema și o corectez, iar scorul meu crește, atunci s-ar putea să nu renunț, totuși", a mărturisit el.

Tămâie arsă în templu, condiții de liniște și bannere de încurajare pentru candidații care susțin gaokao

Candidații la universitățile din China petrec luni de zile pregătindu-se pentru gaokao, într-o perioadă în care presiunea fizică și psihică asupra lor se acumulează constant.

Pentru generații de tineri chinezi - și mai ales pentru cei din zonele rurale - o educație universitară reprezintă singura cale spre succes și ascensiune socială.

Înaintea examenului din 2023, mulți studenți au vizitat templele pentru a aprinde tămâie, rugându-se pentru rezultate bune.

În ziua examinării, autoritățile au impus restricții în apropierea centrelor de testare, pentru a reduce la minimum zgomotul și alți factori de stres pentru candidați.

Claxonatul în zonele respective a fost interzis, iar unele afaceri, inclusiv restaurantele, și-au suspendat temporar activitatea.

Pe tot parcursul probelor, familiile candidaților s-au adunat în fața centrelor de examinare cu buchete de flori și bannere cu sloganuri încurajatoare.

Rata șomajului printre tinerii chinezi a atins praguri record

CNN notează că situația ar putea deveni mai dificilă pentru studenții chinezi în anii următori, pentru că numărul candidaților crește și se ascute, implicit, concurența pe locurile la universitățile de top.

În 2023, numărul de candidați a fost cu aproape un milion mai mare decât cu un an în urmă.

Deși tinerii chinezi sunt cei mai educați din ultimele decenii, ei intră pe o piață a muncii dificilă, afectată de pandemie și de măsurile de reglementare impuse de stat în mai multe sectoare-cheie.

Rata șomajului în rândul tinerilor din China a atins niveluri record, ajungând recent la 20,8%, iar experții avertizează că acest indicator ar putea rămâne ridicat și în următorii ani, relatează CNN.

Foto: Liang Shi (stânga) și candidați pregătindu-se pentru examenul gaokao

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole