Antena 3 CNN Economic Auto Poți sau nu să îți recuperezi banii pe asigurarea auto RCA dacă vinzi mașina

Poți sau nu să îți recuperezi banii pe asigurarea auto RCA dacă vinzi mașina

de Laura Dinu    |   

Atunci când vinzi o mașină, există numeroase formalități de luat în considerare, iar printre acestea se numără și asigurarea RCA. O întrebare frecventă printre proprietarii care își înstrăinează vehiculul este dacă își pot recupera banii pentru perioada rămasă neutilizată din polița RCA. Răspunsul este da, dar procesul implică respectarea unor pași și condiții precise.

Ce este asigurarea RCA și de ce este obligatorie?

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este o poliță obligatorie în România, care acoperă daunele provocate de vehiculul asigurat în cazul unui accident. Aceasta este necesară pentru orice autovehicul înmatriculat și oferă protecție pentru terți, acoperind atât daunele materiale, cât și vătămările corporale.

Atunci când o mașină este vândută, noul proprietar trebuie să încheie o poliță RCA proprie, iar vechiul proprietar poate să își recupereze contravaloarea perioadei rămase neutilizate din vechea poliță.

Cum poți să-ți recuperezi banii pentru RCA după vânzarea mașinii

Procesul de recuperare a banilor pentru polița RCA este destul de simplu, dar necesită câțiva pași esențiali.

Vânzarea mașinii și transferul de proprietate

După ce ai vândut mașina, primul pas este să te asiguri că transferul de proprietate este înregistrat corespunzător la Registrul Auto Român (RAR) și la Direcția de Taxe și Impozite Locale.

Anunțarea firmei de asigurări

Următorul pas este să contactezi compania de asigurări la care ai încheiat polița RCA. Majoritatea firmelor de asigurări solicită ca acest demers să fie realizat în termen de 30 de zile de la vânzarea mașinii. Vei avea nevoie de o cerere scrisă pentru rezilierea poliței și recuperarea sumei rămase.

Ce se întâmplă dacă nu reziliezi polița

În cazul în care nu reziliezi polița RCA după vânzarea mașinii, vei pierde posibilitatea de a recupera banii pentru perioada neutilizată. Mai mult, dacă noul proprietar provoacă un accident și nu a încheiat o poliță RCA pe numele său, s-ar putea să fii implicat într-o situație neplăcută, chiar dacă nu mai deții mașina.

Subiecte în articol: RCA reziliere RCA vânzare mașină
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile