La data de 7 martie a fost Lăsatul Secului de carne, iar în data de 14 martie va fi Lăsatului secului de brânză, fiind sărbătorită şi Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.
În tradiţia populară, Lăsatul Secului de brânză marcheză ultima zi în care oamenii se pot bucura de produsele de origine animală. Începând din data de 15 martie începe Postul Paştelui, de 40 zile. Lăsatul Secului de carne a avut loc în ziua de 7 martie, fiind ultima zi din an în care creştinii au mai putut mânca produsele pe bază de carne.
Ziua de Lăsat al Secului se sărbătoreşte duminica, iar sâmbăta ce precede acest eveniment este o ocazie prielnică în care oamenii fac parastase, dau de pomană şi pregătesc bucate alese pentru a se bucura de ultima zi în care "se mănâncă de dulce".
Preparatele culinare pentru masa de Lăsat al Secului de brânză sunt pregătite cu multă răbdare, fiind ultima zi înainte de începerea postului, când oamenii se vor bucura de mese mari în familie, bazate pe produse culinare de origine animală.
Tradiţii şi superstiţii de Lăsatul Secului, practicate la români
În tradiţia populară sunt numeroase obiceiuri pe care românii le respectă la lăsata secului. Printre ele se numără mesele mari în familie, odihna şi mai ales precauţia de a împrumuta bani sau obiecte.
LASATUL SECULUI, tradiții și obiceiuri. Ce nu au voie să facă femeile în această zi?
În popor se spune că Lăsatul Secului este un moment bun pentru mese mari, pline de veselie, cu toată familia. În trecut, ziua de Lăsat al Secului era asemănată inclusiv cu Revelionul. La aceste mese, fetele tinere aduceau plăcinte şi gogoşi pe care tinerii să le guste.
Banii sau obiectele personale nu se împrumută în ziua de Lăsatul Secului şi nici să depui efort fizic sau să mănânci nesărat nu este recomandat.
O tradiţie veche mai spune că finii trebuie să îşi viziteze naşii în ziua de Lăsat al Secului, iar copiii trebuie să meargă în vizită la părinţi.
La sosire e bine să sărute mâna gazdelor şi să ceară iertare, ori să ierte. Astfel, toată lumea va intra împăcat şi fericit în Postul Paştelui.