Postul Adormirii Maicii Domnului are o durată de 14 zile şi este al treilea mare post din an, după cel al Paştilor şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
Conform tradiției populare, în post, oamenii trebuie să facă pace unii cu ceilalți şi să se ierte unii pe ceilalţi, ca să le meargă bine tot anul.
Adormirea Maicii Domnului sau ”Paştile verii“ reprezintă cea mai importantă sărbătoare închinată Fecioarei Maria, iar pentru români este şi ocrotitoarea marinarilor, în mai multe orașe fiind organizate procesiuni cu icoane şi pelerinaje.
Acest post îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față şi Adormirea Maicii Domnului. Sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post aspru, despre care în credința populară se spune că este rupt din Postul Mare.
Cum se ține postul Adormirii Maicii Domnului şi obiceiuri interzise până pe 15 august
Tipicul cel mare și Învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare specifică că în Postul Adormirii Maicii Domnului, luni, miercuri și vineri, până în jurul orei 15:00, nu se consumă niciun fel de aliment. Credincioșii trebuie să știe că după ora 15 au voie să mănânce doar hrană uscată, potrivit crestinortodox.ro.
Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. De sărbătoarea Schimbării la Față este dezlegare la pește, potrivit basilica.ro.
Mai presus de orice fel de post, este importantă înfrânarea de la fapte rele, iertarea, împăcarea şi iubirea.
Este interzis ca în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului să se facă nunţi şi botezuri.
În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor Împărătești şi nici în ajunul acestora.
Totodată, în zilele din postul Adormirii Maicii Domnului, petrecerile sunt considerate a fi nepotrivite.
Mai mult decât atât, este strict interzis fumatul, consumul de alcool şi orice fel de exces.